Rozšíření nočních spojů i zdvojené linky. Novinky s prosincovou změnou jízdních řádů

7. prosinec 2023 10:06

V celém Česku začnou v neděli 10. prosince 2023 platit upravené jízdní řády. V Libereckém kraji se dotknou vlakových i autobusových spojů.

Čtěte také

V neděli 10. prosince začnou platit nové jízdní řády ve veřejné dopravě. Některé oblasti Libereckého kraje se dočkají navýšení počtu autobusových i vlakových spojů. Na železnici například přibydou dva páry spojů mezi Libercem a Varnsdorfem na Děčínsku. Větší počet spojení bude také mezi krajským městem a Frýdlantem.

Zhruba v únoru 2024 budou navíc rozšířené noční rozjezdy z Liberce. „Současný stav je ten, že vlaky odjíždějí v noci z pátku na sobou a ze soboty na neděli v půl jedné ráno ve směrech Česká Lípa, Hrádek nad Nisou, Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Tanvald, Turnov a Semily. V těchto směrech budou nově zavedeny rozjezdy tak, aby fungovaly každou noc,“ přiblížil jednatel krajského koordinátora dopravy, společnosti Korid LK, Otto Pospíšil.

Zájem o veřejnou dopravu se podle dopravců vrátil na úroveň před epidemií covidu-19 a pasažérů dál přibývá, velký zájem je o vlaky na trase mezi Libercem, Hrádkem nad Nisou a Varsdorfem. Z Hrádku nad Nisou do Liberce budou jezdit soupravy zdvojené, protože už náporu cestujících nestačí.

Nejvýznamnější změnou v železniční dopravě je podle Otto Pospíšila posílení dopravy na nejfrekventovanějších tratích v okolí Liberce. „Mezi Libercem a Frýdlantem budou nově zavedeny v pracovní dny dva páry spojů, jeden ráno a jeden odpoledne, z toho jeden pár odpoledne pojede až do Nového Města pod Smrkem," řekl.

V autobusové dopravě je nejvýznamnější změnou posílení spojení na trase z Jilemnice na Horku u Staré Paky a Dvůr Králové nad Labem, bude jezdit sedm párů autobusů místo současných dvou.

Posílí také spojení na nejfrekventovanější trase mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, na lince 141 přibude v ranní špičce nový pár spojů s příjezdem v 7.30 do Liberce. K posílení dojde i o hodinu později.

V odpoledních hodinách bude patnáctiminutový interval od 13.05 do 16.35. Část spojů bude pokračovat do centra Jablonce nad Nisou na autobusové nádraží.

Posílené bude i spojení v neděli na lince z Jablonce nad Nisou do Prahy, na nové lince 190 přibydou dva spoje s odjezdy ve 12.50 a 16.50.

Liberecký kraj dá v roce 2024 do regionální dopravy bezmála miliardu korun. Náklady rostou, i proto od Nového roku zdraží jízdné, v průměru o 6 až 8 procent, nárůst zahrnuje i zvýšení sazby DPH u jízdného ze současných 10 na 12 procent.

Na rozdíl od roku 2023, kdy zdražily jednotlivé jízdenky, pro rok 2024 zdražuje předplatné, takzvané časové jízdenky. Tržby z regionální dopravy by se díky tomu měly podle odhadů zvýšit o 12 až 15 milionů korun, tedy o zhruba 3 procenta.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související