Mobil, chytré hodinky, platební karta. Tím vším půjde platit ve veřejné dopravě v Libereckém kraji

1. červen 2023 15:30

Pohodlnější nákup jízdenek pro veřejnou dopravu slibuje cestujícím Liberecký kraj. Od podzimu 2023 začne ve všech autobusech a vlacích, které v regionu jezdí, platit nový způsob odbavení v rámci systému IDOL. O změnu odbavovacího systému u všech dopravců usiluje kraj čtyři roky, teď se mu podařilo změnu prosadit.

Všichni dopravci začnou uznávat různé moderní technologie, které se využívají k placení. To znamená, že i v autobuse například z Liberce do Semil půjde zaplatit kromě karty Opuscard i mobilem, chytrými hodinkami nebo platební kartou.

Zůstane i možnost placení v hotovosti, ale protože Liberecký kraj preferuje bezhotovostní platby u řidiče při nástupu do autobusu nebo vlaku; ten, kdo bude používat výše uvedené karty nebo mobil, bude mít i nadále slevu na jízdném ve výši 20 %, která aktuálně platí při platbě klasickou platební kartou.

Všechny jednotlivé jízdenky budou nově přestupní a opatřené QR kódem. Další změnou bude možnost koupit si časovou nebo síťovou jízdenku v e-shopu společnosti KORID LK nebo pomocí mobilní aplikace Idolka, která dnes slouží pouze pro jednotlivé jízdné. To byla jedna z nejčastějších výtek cestujících, že v 21. století nešlo půlroční nebo roční kupon koupit přes internet, ale muselo se na přepážku.

Výjimkou budou pouze jednotlivé jízdenky, ty online koupit nepůjde. Podle společnosti KORID LK je možné už od 1. června 2023 koupit přes e-shop kupony na léto s platností od 1. července.

Majitelé karty Opuscard a kuponu, který vyprší až příští rok, si ji nemusí měnit, karta bude funkční do konce platnosti kuponu. Ani pak nebude nutné chodit na přepážku, novou Opuscard+ bude možné koupit přes nově spuštěný e-shop a nechat si ji zaslat poštou domů.

Nová karta Opuscard+ bude vydávána již od června 2023

Nová Opuscard+ nebude mít červenou barvu jako teď, bude v bílém provedení.

Pracovníci společnosti KORID LK vyzývají cestující, aby počítali s tím, že stávající Opuscard bude nutné vyměnit, pokud nebudou chtít využívat mobil nebo platební kartu, a aby to nenechávali na poslední chvíli. Nový systém se v kraji spustí 1. září 2023.

Spustit audio

Související