Výpovědi v jablonecké MHD. Pokuty nebyly za zpoždění, ale za předčasné odjezdy ze zastávek

29. listopad 2023 14:29

Městská hromadná doprava v Jablonci nad Nisou přišla o několik řidičů. Podali výpověď kvůli nespokojenosti s elektronickými terminály pro odbavování cestujících. Měly být údajně poruchové a způsobovat dlouhá zdržení. Případ sleduje redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

V Jablonci nad Nisou podalo několik řidičů městské hromadné dopravy výpověď. Stěžovali si na údajně špatně fungující strojky pro odbavování cestujících. Podle tamní radnice i koordinátora dopravy se sice skutečně několik závad objevilo, už se je ale podařilo vyřešit.

V souvislosti s aktuálním případem podali výpověď dva řidiči. Stěžovali si, že kvůli špatně fungujícím strojkům nejsou schopní dostát jízdním řádům, za což jim zaměstnavatel naúčtoval smluvní srážky ze mzdy.

Konkrétně uváděli, že strojky v řadě případů nepřečetly QR kódy z jízdenek, odbavení lidí s předplacenými kartami komplikovaly dlouhé prodlevy. Navíc chyběla zvuková signalizace, která potvrzovala odbavení pasažéra, což vyvolávalo zmatení a další prodlevy.

Podle předsedy dopravního sdružení Jablonecka Tomáše Levinského k problémům s novými strojky docházelo. To ale bylo v létě, a od té doby se už několikrát aktualizovala softwarová výbava, která měla podle Levinského většinu problémů vyřešit.

Tomáš Levinský přiznává, že stále dochází k drobným výpadkům, ale poruchovost se pohybuje okolo jednoho až dvou procent, což je podobné jako u jiných elektronických odbavovacích systémů.

Z informací, které Českému rozhlasu poskytl Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, a. s., která dopravu objednává a strojky do autobusů dodala, vyplývá, že dopravce, potažmo řidiči dostávali pokuty nikoliv za zpoždění, ale proto, že autobusy ze zastávek vyjížděly předčasně. Jeden z odcházejících řidičů prý navíc autobus využíval k soukromým účelům, což mu měl zaměstnavatel rovněž naúčtovat.

Dopravu v Jablonci nad Nisou od února 2023 obsluhuje společnost ČSAD Slaný. Podle Kateřiny Kratochvílové, majitelky společnosti ICOM transport, pod kterou ČSAD Slaný spadá, má dopravce řidičů dlouhodobě dostatek.

Paní Kratochvílová přiznala, že po nástupu firmy na Jablonecku skutečně odešlo více nespokojených zaměstnanců, ale v současnosti je situace stabilizovaná. Problémy se strojky podle ní zcela nevymizely, ale situace se výrazně zlepšila.

Spustit audio

Související