Liberecký kraj od ledna zdraží jízdné v příměstské dopravě

1. listopad 2023 09:55

Lidé si v roce 2024 připlatí za cestování v příměstských autobusech a vlacích. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Důvodem jsou podle hejtmanství rostoucí ceny pohonných hmot a vyšších náklady na mzdy řidičů. Zdražení se bude týkat papírových i elektronických jízdenek.

Čtěte také

Nový rok 2024 přinese v Libereckém kraji mimo jiné i změnu tarifů u jízdného ve veřejné dopravě. Cestující si budou muset za jízdu meziměstským autobusem nebo vlakem připlatit.

Už v lednu 2023 zdražilo jízdné ve veřejné dopravě v Libereckém kraji o 12 procent kvůli inflaci. Důvodů ke zdražení je několik a zasahují do toho i okolnosti, které kraj nemůže ovlivnit, jako třeba vyšší DPH od roku 2024 nebo úprava státního jednotného tarifu.

Zasáhly i vyšší náklady na mzdy pro řidiče u provozovatelů veřejné dopravy a další okolnosti. „Jsou to samozřejmě stále rostoucí náklady i dorovnávání toho, že jsme v minulosti dlouho nezdražovali. Vzešlo to ze vzájemné dohody všech provozovatelů,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták z SLK.

Zatímco zdražení na začátku roku 2023 bylo kolem 12 procent, teď to bude podle typu jízdného, které cestující využívají. „U jízdného elektronického jednotlivého jsme zdražovali o 5 procent, u časových jízdenek o 4 procenta, u jízdenek v hotovosti o 6 procent. Nezdražují se časové jízdenky, ani síťové, a roční jízdné, které stálo 10 000 korun, zůstává v původní výši,“ upřesnil náměstek Sviták.

Ze změn vyplývá, že pro cestující nebude moc výhodné platit jednotlivé jízdné v hotovosti. Kraj chce mnohem víc podporovat bezhotovostní platby, a to buď pomocí mobilní aplikace IDOLKA, nebo kartami Opuscard a Opuscard plus, případně platební kartou.

Například cesta z Liberce do Proseče pod Ještědem bude od ledna 2024 za 54 korun, když si cestující jízdenku koupí za hotové u řidiče, přes kartu to bude za 43 korun. Jedním z důvodů je i to, aby se zrychlilo odbavování cestujících a tím se zkrátily jízdní doby.

Další novinky v dopravě od ledna 2024

Rozšíří se tarif IDOL i na rychlíky z Liberce do Děčína, což držitelům karty IDOL o něco zlevní cestování, a do jedné tarifní zóny se také sloučí dosavadních několik zón na Turnovsku.

Další novinky už tak příjemné nejsou, protože od ledna 2024 zdraží i městská hromadná doprava v Liberci a na zdražení se chystají také České dráhy, a to v průměru o 9 procent.

Spustit audio

Související