Novinky v liberecké veřejné dopravě od ledna 2024: Zdražení i delší platnost kuponů

13. listopad 2023 17:53

Cestující hromadnou dopravou v Liberci čekají od roku 2024 novinky. Radnice se kvůli rostoucím nákladům rozhodla zvýšit ceny za jízdenky. Zároveň ale zavádí i novinky, po kterých někteří cestující v krajském městě volali.

Čtěte také

Od ledna 2024 bude dospělé základní jízdné v liberecká hromadné dopravě stát 28 nebo 34 korun. Elektronická jízdenka bude levnější. Od papírových jízdenek chce město Liberec cestující odradit kvůli nákladům za tisk a papír.

„Ve všech vozech bude k dispozici systém odbavování elektronického jízdného. Víceméně dá se říct, že po 120 letech se loučíme s papírovou jízdenkou, byť ještě bude dobíhat,“ vysvětlil primátorův náměstek Jiří Šolc za hnutí ANO.

Ve všech autobusech a tramvajích mají být od ledna k dispozici zařízení pro platby bankovní kartou i dopravní kartou Opuscard+.

Jedním z argumentů magistrátu pro zdražení je růst inflace. Opozice krok vedení města kritizuje s tím, že to veřejnost od využití tramvají a autobusů odradí, jak na posledním jednání zastupitelů například argumentovala Zuzana Kocumová za Liberec otevřený lidem.

Cestující si v Libereckém kraji od ledna připlatí i za jízdy v příměstských autobusech nebo vlacích. O tom už rozhodlo hejtmanství. „U jízdného elektronického jednotlivého jsme zdražovali o 5 procent, u časových jízdenek o 4 procenta, u jízdenek v hotovosti o 6 procent. Nezdražují se časové jízdenky ani roční jízdné, které stálo 10 tisíc korun, zůstává v původní výši,“ upřesnil, o kolik ceny porostou, hejtmanův náměstek Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj.

V Liberci se kromě zdražení od ledna prodlouží i platnost jízdenek, ze 40 minut na 60. Město tak mimo jiné reaguje na to, že se s nimi někteří cestující nedostali do sousedního Bedřichova, kam zajíždí linka číslo 18 a obec je součástí městské tarifní zóny.

„To znamená, že je možné cestovat jednorázově až do Bedřichova. Byl tam trochu časový problém, že například z Hanychova se to do Bedřichova, což je všechno tarifní zóna Liberec, nedalo za 40 minut stihnout,“ uvedl příklad liberecký primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související