V Etiopii jsem si říkal, že to ani není možné, že je to káva, vzpomíná pražič Kristián Kříž

Pražič a kavárník Kristián Kříž se kávě věnuje už léta. Nejprve jako nadšený konzument, později jako zakladatel kavárny s vlastní praženou kávou. Kromě zajímavého povídání o kávě přiblížil i Liberecký kávový festival.

Čtěte také

„Ty nejlepší zážitky nastávají, když jste právě v té zemi, kde se  káva pěstuje, kde máte možnost ochutnat to nejčerstvější kafe, co existuje. Do dneška si vzpomínám na stůl plný kávy v Etiopii, kdy jsem si opravdu říkal, že to ani není možné, že je to kafe,“ vzpomíná na kávový zážitek Kristián Kříž.

Je mimo jiné také národním koordinátorem SCAČR, organizátorem druhého ročníku Libereckého kávového festivalu, který se koná 27. a 28. ledna 2024 v Liebiegově paláci v Liberci.

Která zrna jsou považována za „královnu“ kávy? Jak se káva degustuje? V čem je úskalí instantní kávy? A jaké jsou v současné době trendy v přípravě kávy? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.