Společenské centrum, kavárna a možná i hvězdárna. Harcovský kostel ožije proměnou

7. červen 2023

Nejprve vzdělávací centrum a mateřská škola, teď chce centrum Září v Liberci Harcově otevřít společenské centrum pro všechny obyvatele této městské části. Využít k tomu chtějí prostory tamního kostela.

Kostel Navštívení Panny Marie v Liberci Harcově

Dominantou jedné z městských částí Liberce, Starého Harcova, je kostel Navštívení Panny Marie z roku 1860, který po válce sloužil jako archiv a pak postupně chátral.

V roce 2009 ho město chtělo nechat zbourat jako nepotřebnou ruinu. Zachránil ho soukromník, Robert Hes, který stavbu koupil, částečně opravil, a vnitřek rozdělil na dvě patra.

Nově by tu mělo vzniknout volnočasové centrum. Vytvořit ho chtějí zakladatelky harcovského vzdělávacího centra a mateřské školy Září. Na jeho provoz vybírají peníze.

„To je centrum, kde budeme provozovat přednášky pro rodiče, pro seniory; bude tam i cvičení pro všechny věkové kategorie. V prostorách plánujeme otevřít i kavárnu,“ odhaila Jana Kunstová, metodička centra.

„Od září budeme mít vrchní patro kostela v nájmu a teď pořádáme sbírku, vybrané peníze poslouží k tomu, abychom ty prostory mohli vybavit pro široké uplatnění,“ prozradila. V plánu má centrum také zrealizovat jeden nápad dětí: „Rekonstrukce a zařízení věže kostela, jako hvězdárny.“

Jak si to děti představují? Poslechněte si reportáž Jany Švecové.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související