Rok po volbách: Co okresní města v Libereckém kraji uskutečnila ze svých plánů

25. září 2023 12:35

Na podzim 2022 volili lidé v celém Česku nové vedení obcí. Jak vedení radnic po dvanácti měsících pokročilo v plnění svých slibů?

Lanovka na Ještěd, lázně nebo poplatky za odpad. To byla hlavní předvolební témata komunálních voleb 2022 ve velkých městech v Libereckém kraji. Uplynul od nich rok.

Česká Lípa

V České Lípě nešlo ani tak o slib, jako spíš o nutnost, kterou většina kandidujících stran a uskupení předem očekávala, a tou bylo znovuzavedení poplatků za svoz odpadu.

Obyvatelé České Lípy nemuseli platit poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu 14 let. Vedení města, vzešlé z voleb 2022, ale rok předem avizovalo, že bude muset dřív nebo později poplatek kvůli rostoucím nákladům na skládkování zavést. A zavedlo. Zastupitelé schválili, že obyvatelé České Lípy budou za svoz odpadu od roku 2024 platit poplatek 960 korun na osobu.

Liberec

Čtěte také

V Liberci bylo jedním z hlavních slibů kandidujících stran, že se zasadí o zprovoznění kabinové lanovky na Ještěd, odstavené po havárii v roce 2021.

Město uvažuje nad několika variantami. Jednou z nich je, že by lanovku koupilo od Českých drah, nechalo prodloužit její dráhu až k tramvajové zastávce v Hanychově, a lanovka by odtamtud jezdila na vrchol hory.

V tuto chvíli (září 2023) ale město jedná s Českými drahami o odkupu nemovitostí po odstavené dráze, tu původní už totiž nebude možné obnovit. Město má v ruce posudek, který říká, že lanovka má hodnotu bezmála 17 milionů. Posudek mají i České dráhy, ty jej ale zatím nezveřejnily. Kdo postaví lanovku a kolik to bude stát, není jasné, mluví se spolupráci se soukromým investorem.

Semily

V Semilech byla jedním z hlavních témat vysoká cena za vodné a stočné. Lidé tam platí nejvíc v Libereckém kraji, 138 korun za kubík.

Starostka Lena Mlejnková z Volby pro Semily, která mandát v roce 2022 obhájila, Českému rozhlasu řekla, že tamní vodárenská infrastruktura není v dobrém stavu a že je potřeba ji zrekonstruovat, proto není zatím možné vodu zlevňovat. Radnice společně s Vodohospodářským sdružením Turnov opravují sítě, v roce 2023 například v ulici Na Mýtě.

Jablonec nad Nisou

V Jablonci nad Nisou s před volbami hovořilo o tom, co bude dál s nevyužívanými městskými lázněmi.

Vedení tamní radnice uvedlo, že zvažuje obnovu lázní v jejich původní podobě. Město si nechává vypracovat studii proveditelnosti. Podle ní se uvidí, na kolik bude možné kulturní památku zrekonstruovat a zprovoznit, a také kolik by to mělo stát.

autoři: Jana Pavlíčková , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související