Jablonečtí zastupitelé odvolali Milana Kroupu z postu primátora. Nahradí ho Jiří Čeřovský z ODS

18. září 2019 16:00

Milan Kroupa včera vystoupil z hnutí ANO, dnes končí na postu primátora města. Jeho konec ve funkci je vyústěním koaliční krize, kterou koncem srpna vyvolal jeho střet zájmů a následné odvolání dvou radních.

Jablonečtí zastupitelé dnes odpoledne v tajném hlasování odvolali primátora Milana Kroupu. Pro jeho odchod se vyslovilo 18 z 29 přítomných zastupitelů.

Fronta k urně při hlasování o odvolání Milana Kroupy z postu primátora Jablonce nad Nisou

„Tak já vám děkuji za spolupráci a doufám, že se vám podaří zvolit si nového primátora,“ řekl po zveřejnění výsledku Kroupa a z místa primátora se přesadil do zastupitelské lavice. Primátorem Jablonce nad Nisou byl od loňského listopadu.

V úterý Milan Kroupa vystoupil z hnutí ANO. Hlavním důvodem byl podle něho rozpad koalice ve městě. Kroupa uvedl, že z hnutí ANO odešel na vlastní žádost. „Vystoupil jsem proto, že jsem nebyl schopen udržet koalici. A rozhodně nejsem politický cestující, nikam přestupovat nebudu. Stále zastávám ideály hnutí ANO, ale budu vystupovat nezávisle,“ řekl včera.

Jednání zastupitelů v Jablonci nad Nisou, mj. ve věci odvolání primátora Milana Kroupy

Novým primátorem byl zvolen Jiří Čeřovský

Čeřovskému dalo v tajné volbě hlas 20 z 28 přítomných zastupitelů. Čeřovský už stál v čele druhého největšího města v Libereckém kraji tři volební období od roku 1994 do roku 2006. Posledních sedm let je 64letý politik ředitelem Základní školy Liberecká v Jablonci. Strana ho navrhla coby vítěz říjnových voleb, který ale zůstal na podzim v opozici. 

Na dnešním zasedání ODS navrhla odvolat také náměstka primátora pro rozvoj Jakuba Chuchlíka za Piráty. Ten ale po zvolení nového primátora rezignoval, stejně jako jeho stranická kolegyně Jarmila Valešová na své místo v radě. Odvolat by zastupitelé měli také dalšího radního Pirátů Jana Poláka.

V čele Jablonce stála od loňského podzimu koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec. Dohromady měla v zastupitelstvu 17 mandátů ze 30. Rozpadla se v polovině srpna kvůli vnitřním neshodám, ale i střetu zájmů primátora Kroupy, který jako jednatel firmy GREPA Networks vymáhá po Jablonci zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích.

V městské radě by měli z původních devíti členů zůstat jen zástupci ANO náměstek pro sociální věci David Mánek a radní Stanislav Říha a Jan Zeman. Zastupitelé by ještě ve středu měli radu na návrh ODS doplnit o Petra Roubíčka z ODS, který bude zodpovědný za rozvoj, a Milana Kouřila z ANO jako náměstka pro ekonomiku.

Čtěte také

Na spolupráci se nově dohodla ODS se zástupci ANO a zastupiteli zvolenými za Starosty pro Liberecký kraj. Pro Čeřovského ale hlasovali i členové dalších stran v zastupitelstvu.

„Koaliční smlouvu zatím nemáme, budeme dál jednat,“ řekl lídr ODS Miloš Vele, který návrhy podával. Bylo podle něj třeba rychle jednat zejména s ohledem na připravovanou rekonstrukci tramvajové trati z Liberce na Jablonec a její prodloužení. Projekty jsou pro město prioritou a v listopadu je nutné požádat o dotaci, aby bylo možné je realizovat.

autoři: Šárka Škapiková , | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související