Ředitel městské policie v Jablonci nad Nisou končí ve funkci. Strážníkům bude možná velet primátor

20. říjen 2020 08:07, aktualizováno

Strážníkům v Jablonci nad Nisou bude možná nově velet primátor. Dosavadní ředitel městské policie odchází. Domluvil se na tom s vedením města potom, co se ve sboru strážníků nahromadily stížnosti na údajnou šikanu na pracovišti.

Aktualizace 27. října 2020

Městskou policii v Jablonci nad Nisou povede od listopadu zástupce dosavadního ředitele. Odsouhlasili to zastupitelé. Stávající ředitel Roman Šípek končí po dohodě s radnicí kvůli údajné šikaně, na kterou si stěžovali jeho podřízení strážníci. Vedení města původně avizovalo, že v čele městské policie bude stát primátor Jablonce. Zastupitelé ale rozhodli jinak. Většina se jich vyslovila pro to, aby v čele městských strážníků byl od začátku listopadu dosavadní zástupce ředitele Michal Švarc. Původní návrh, aby strážníkům velel přímo primátor Jiří Čeřovský z ODS, navrhlo vedení města podle platné legislativy. V mnoha českých městech podle magistrátu podobná praxe funguje.

Původní text z 20. října:

Roman Šípek, který byl ředitelem městské policie v Jablonci dva roky, odchází po dohodě s vedením města. Stážníci se v minulých měsících opakovaně obraceli na radnici, stěžovali si na údajnou šikanu ze strany ředitele a požadovali, ať město situaci vyřeší.

„Strážníci si stěžovali na údajný bossing ze strany mojí osoby. Já se domnívám, že k ničemu takovému nedošlo. Následně jsme udělali jednání s panem primátorem, kde došlo k dohodě, že způsob komunikace vůči strážníkům se panu primátorovi nelíbil. Z toho důvodu jsme se rozešli,“ komentoval situaci odcházející ředitel Roman Šípek. Ve funkci formálně zůstává do konce měsíce, protože si dobírá dovolenou.

Strážníkům možná bude velet primátor

Nového ředitele město teď nechce hledat kvůli nouzovému stavu a pandemii koronaviru. Pokud výběrové řízení uspořádá, bude to až potom, co se situace uklidní. Prozatím je ve vedením městské policie pověřený zástupce stávajícího ředitele Michal Švarc.

„Plněním některých úkolů při řízení městské policie byl pověřen magistr Švarc, s tím, že sám primátor chce řešit právě tu personální stránku věci,“ uvedl tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček.

Michal Švarc bude tedy řešit veškerou agendu za odcházejícího ředitele do konce října. Pak by měl tedy velení převzít primátor. To ale nejprve musí schválit zastupitelé na svém zasedání 22. října.

Jak to bude fungovat v praxi?

Pokud se primátor Jiří Čeřovský z ODS stane ředitelem městské policie, tak bude moci vydávat veškeré pokyny k práci strážníků. Rozhodoval by například o tom, kdo bude u policie pracovat, nebo by podepisoval by platové výměry a podobně. Každodenní agendu by měl dál na starosti Michal Švarc.

autoři: Šárka Škapiková , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související