Procházka po řecké pláži, ulicemi Amsterdamu nebo chodbami Karlštejna. Nemožné?

3. listopad 2020

Obyvatelé jednoho libereckého domova pro seniory i v době „koronavirové“ cestují stovky kilometrů daleko, neopustí při tom ale svůj pokoj. Stačí nasadit si speciální brýle.

Senioři v domově SeneCura v Liberci se můžou podívat do českých, ale i stovky kilometrů vzdálených zahraničních měst. I když jen virtuálně; pomocí speciálních brýlí. Klienti domova jsou kvůli epidemii už více než měsíc bez návštěv a vycházet z budovy můžou jen na zahradu. Cestování pomocí moderních technologií jim tak přináší radost a pomáhá zapomenout na současnou složitou situaci.

Anna Henlínová nastavuje paní Kristě virtuální prohlídku

„Nastavím tam video, potom vám ty brýle upevním na oči pomocí pásků. Po celou dobu videa tam bude komentátor, který vás provede, nebojte“ říká aktivizační pracovnice Anna Henlínová paní Kristě Dosedělové. Brýle jí zakrývají celou horní polovinu obličeje. V podstatě je to miniaturní přenosné virtuální kino. Paní Krista ve skutečnosti sedí s manželem Josefem ve svém pokoji, současně si ale prohlíží nizozemské město Harlem. „Člověk jako kdyby tam opravdu byl a viděl to,“ popisuje.

Uvidí krásná místa, zapomenou na to, že za nimi nemůžou jejich nejbližší, kteří jim teď moc schází...
Anna Henlínová o virtuálních brýlích pro seniory

„V tuto chvíli jsme zavření jako domov více jak měsíc a tak jsme se snažili pro seniory najít nějakou novou zábavu. Díky těmto brýlím jsme schopni zprostředkovat procházky po památkách nebo v přírodě. A z mého pohledu je to nepopsatelný zážitek,“ říká ředitel domova Miloslav Kíma.

Čtěte také

Anna Henlínová přibližuje, kam všude se senioři za pomoci moderní technologie dostanou. „K moři do Řecka, do Belgie, na Karlštejn, nově se připravuje Amsterdam. Jsou to místa, kam by se chtěli podívat, ale nešlo to v té době, nebo nemohli, tak nyní jim to můžeme splnit pomocí brýlí,“ říká. „Většina z nich nezná ani 3D kino. Je to opravdu reálné a reakce potom jsou neskutečné, září z nich čistá radost,“ dodává.

Senioři se prostřednictvím brýlí s virtuální realitou brzy podívají také do galerie a navštíví i koncert. 

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související