Paní Zdeňka hraje seniorům ve Vratislavicích. Je dobrovolnicí Adry, můžete se přidat

Úkolem takových dobrovolníků není nahradit práci kvalifikovaného personálu, ale podporovat lidský kontakt. Povídat si se starými lidmi, zahrát jim na kytaru, kreslit, chodit s nimi na procházku, vyprávět jim, co zažili, a také naslouchat. Tedy to, co by dělali se svými prarodiči.

Humanitární organizace Adra, která má největších síť dobrovolnických center v České republice nově působí i v Liberci. První dobrovolníky hledá pro Senior centrum SeneCura ve Vratislavicích. Potřebuje zhruba 20 mužů a žen, kteří by chtěli chodit za jeho klienty.

Podle vedoucího dobrovolnického centra Adra v Liberci Michala Čančíka se dobrovolníci často rekrutují z řad žen. Většinou jde o maminky odrostlých dětí, středoškolské studentky nebo mladší seniorky. Dobrovolníkem se samozřejmě můžou stát i muži. Jste to třeba Vy?

Zda jste pro tuto práci vhodní, můžete zjistit na jednodenním školení, které se uskuteční v neděli 19. ledna 2020 ve vratislavickém Senior centru SeneCura. Je také důležité doložit čistý výpis z trestního rejstříku, abyste mohli do programu jako uchazeč vstoupit a za seniory docházet.

A co vás potom čeká? Vydala se to zjistit naše redaktorka Lucie Fürstová. V centru ji čekali rozesmátí senioři zpívající lidové písně za doprovodu kytary. Tu měla v rukou dobrovolnice, maminka tří dětí Zdeňka Matějková, kterou do domu seniorů přivedla právě nezisková organizace Adra – podívejte se na video a poslechněte si reportáž.

A takhle by to v budoucnu mohlo vypadat častěji, pokud se podaří najít víc lidí, kteří chtějí pomáhat.

autoři: Lucie Fürstová , Jana Pšeničková , reČRoL