Dracény, oceloti i mládě paviána. Co je ještě nového v uzavřené liberecké zoo?

Liberecká zoologická zahrada je sice zavřená kvůli současné pandemické situaci, to ale vůbec neznamená, že se v ní nic neděje. Právě naopak. Nejnověji do ní přibyl zcela nový druh. Z rakouské zoo Schönbrunn ve Vídni přicestovali dva tropičtí ještěři - dracény krokodýlovité. Nejstarší zoo v republice chová ve své 116leté historii tyto velké obojživelné plazy poprvé.

„Dracéna je ještěr na chovatelské poměrně velký. Může mít metr, metr dvacet, má čtyři kila. Je to zvíře, které pochází ze severnější části Jižní Ameriky. Žije víceméně solitérně. Je to takový podmračený drak,“ popsal obojživelné plazy hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar. Dva tropičtí ještěři, samec a samice, si v současnosti užívají svůj nově zrekonstruovaný prostor v pavilonu tropů.

Jsou jim lehce přes čtyři roky a už teď měří zhruba metr, do délky můžou ještě trochu povyrůst, určitě ale také výrazně zmohutní. Olivově zelení plazi mají velké černé oči a na hřbete nízké hrbolaté šupiny, které připomínají krokodýlí kůži, a tak vznikl i jejich název. Samce od samice návštěvníci rozeznají snadno, na silném krku nese červenooranžově vybarvenou hlavu a jako všechny dracény má mohutné čelisti, které mají velmi silný skus. 

Dracény krokodýlovité, nebo také guyanské jsou výborní plavci a specializují se na lov vodních mlžů a raků. V Liberci je krmí například barevnými českými šneky páskovkami, které mají mražené z hlemýždí farmy. 

„Jsou to zvířata, která jsou svým způsobem života zajímavá. Vyskytují se velmi často nad větvemi, nad vodní hladinou, což obojí u nás v zahradě v té expozici dostanou. Lidé si je budou moct prohlédnout z krátké vzdálenosti. Je to něco, co jsme v Liberci zatím ještě neměli,“ dodává zoolog Luboš Melichar.

Liberecké dracény krokodýlovité jsou sourozenci, kteří se už dostávají do pohlavní dospělosti, zoologové proto v nejbližší době plánují jedno ze zvířat vyměnit za nepříbuzné z jiné zahrady. Vytvoří chovný pár a návštěvníci možná v budoucnu uvidí malé dracény.

Barbara Tesařová - mluvčí Zoo Liberec

Dracény guyanské nejsou jedinou novinkou v liberecké zoologické zahradě. Co se tam děje v době nucené uzavírky, na to se Iveta Kalátová v týdnu zeptala mluvčí zahrady Barbary Tesařové, která byla hostem u nás ve studiu. Dozvíte se například, jaká nová mláďata tam mají, i jak můžete nejstarší českou zoo podpořit. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Fürstová , Iveta Kalátová
Spustit audio

Související