Každého co nejrychleji dostat dolů. Záchranáři v Rejdicích trénovali evakuaci pasažérů z lanovky

26. červenec 2024

Horská služba každý rok trénuje evakuaci lidí z lanovky, například pro případ, že by se při jízdě lanovka zasekla. Na cvičný zásah se byla podívat redaktorka Johana Tománková.

Horská služba Jizerských hor trénovala evakuaci lidí na lanové dráze v Rejdicích. Ne každý zvládá dobře výšky a představa, že by měl viset několik hodin na lanovce, je pro někoho noční můrou. Proto musí být Horská služba co nejrychlejší, a to zejména v zimě.

„Záchranářské sady máme na každé stanici. Jsou to klasické horolezecké pracovní úvazky, karabiny, smyčky, jistící pomůcky, a taková větší kladka, která se dá na nosné lano a přejíždí se od sedačky k sedačce,“ popisuje horský záchranář a metodik výcviku Pavel Horký.

Na lanovce je při cvičném zásahu asi dvacet figurantů. Malá Liduška, které je sotva pět let, to úplně nezvládá a pláče.

„Taková může být i realita samozřejmě. Takže tady bylo potřeba opravdu co nejrychleji holčičku zavěsit do šátku a dostat dolů. Každého člověka zkrátka co nejrychleji dostat z té sedačky, aby se ještě víc nestresoval,“ doplňuje záchranář.

Lanovka byla při cvičném zásahu lidmi obsazená zhruba z poloviny a horští záchranáři je stihli všechny evakuovat za zhruba hodinu a půl. Při opravdovém zásahu musejí všechny lidi bezpečně dopravit na zem za maximálně dvě a půl hodiny.

Jak často je potřeba někoho zachránit z lanovky, když se zasekne? Poslechněte si reportáž.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související