Sušičky hub jdou na odbyt. Plastové i celonerezové
Výrazný růst zájmu o sušičky hub sledují prodejci.
Poptávka je ve srovnání s loňskem zhruba dvojnásobná. Lidé kupují levné základní modely, někteří ale investují i do dobře vybavených sušiček vyšší třídy. Rozšiřuje se také nabídka, vedle plastových jsou k dostání celonerezové. Vyplývá to z ankety mezi obchodníky.
Internetový obchod Mall.cz podle své mluvčí Pavly Hobíkové zaznamenal razantní nárůst poptávky na konci srpna. „Tento týden bude zatím letos rekordní. Ve srovnání s loňským rokem jsou zářijové prodeje o 30 procent větší,“ uvedla. Zájem je podle ní o základní i dražší a víceúčelové sušičky.
Rostoucí zájem o sušičky plodin potvrdila také mluvčí elektro prodejce Datart Eva Kočicová. Poptávka je podle ní v meziročním srovnání více než dvojnásobná.
E-shop Alza.cz za poslední týden eviduje dvojnásobný růst prodejů sušiček ve srovnání se stejným obdobím loni. „Na trhu je nabídka mnoha tvarů a materiálů. Mimo plastových se objevují celonerezové. Velkým trendem jsou sušičky s nerezovými rošty. U sušiček na houby je důležitý také počet plat, jejich tvar a velikost. Zákazníci také preferují modely s možností regulovat dobu sušení,“ popsala mluvčí Alzy Daniela Chovancová.
Některé oblasti, hlavně v podhorských a horských polohách, zasáhla v uplynulých dnech podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti vlna růstu hřibovitých i jiných hub. V současné době se podle něj ale na mnoha místech začalo projevovat sucho. „Prognóza je vzhledem k nedostatku srážek poměrně pesimistická. Zda se letos dočkáme dalších vln růstu hub, bude záležet na srážkách a teplotách v říjnu a listopadu. Je potřeba, aby začalo pršet co nejdřív,“ řekl.
Momentálně podle něj rostou hřibovité houby včetně letních druhů jako smrkový a dubový hřib, satan, kovář, kříšť či křemenáče. Dále je možné najít holubinky, bedly, žampiony nebo muchomůrku růžovku, dodal.
Související
-
Houbový kuchař Oldřich Jindřich nafotil 1 500 druhů hub. Uvařit z nich dokáže kompletní menu
Amatérský mykolog Oldřich Jindřich vede mykologický kroužek, který v Hořovicích funguje už 36 let. Původní profesí je kuchař a rád zkouší vařit z hub různé speciality.
-
Jak správně zmrazit houby? Nejdřív je poduste, aby „nezblátovatěly“
Lesy stále vydávají koše hub, ale je na čase myslet také zimní měsíce. Houby lze zamrazit, naložit nebo usušit. Základem je houby dobře očistit, zpracovat je co nej...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Oděvy a obuv v Česku bezprecedentně zdražily. Oproti Německu je to výrazný rozdíl, říká ekonom
-
‚Lepší sloužit, než utíkat.‘ Mladí Ukrajinci stojí před dilematem, zda nastoupit na vojnu, nebo odejít
-
ŽIVĚ: Češi nastoupí ve druhém utkání Švýcarských her proti domácím, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
Kvůli tlaku na výkon v práci umírají už středoškoláci. V Jižní Koreji to vede ke zvýšené hrozbě sebevražd