Sušičky hub jdou na odbyt. Plastové i celonerezové

19. září 2020 09:33

Výrazný růst zájmu o sušičky hub sledují prodejci.

Poptávka je ve srovnání s loňskem zhruba dvojnásobná. Lidé kupují levné základní modely, někteří ale investují i do dobře vybavených sušiček vyšší třídy. Rozšiřuje se také nabídka, vedle plastových jsou k dostání celonerezové. Vyplývá to z ankety mezi obchodníky.

Internetový obchod Mall.cz podle své mluvčí Pavly Hobíkové zaznamenal razantní nárůst poptávky na konci srpna. „Tento týden bude zatím letos rekordní. Ve srovnání s loňským rokem jsou zářijové prodeje o 30 procent větší,“ uvedla. Zájem je podle ní o základní i dražší a víceúčelové sušičky.

Rostoucí zájem o sušičky plodin potvrdila také mluvčí elektro prodejce Datart Eva Kočicová. Poptávka je podle ní v meziročním srovnání více než dvojnásobná.

E-shop Alza.cz za poslední týden eviduje dvojnásobný růst prodejů sušiček ve srovnání se stejným obdobím loni. „Na trhu je nabídka mnoha tvarů a materiálů. Mimo plastových se objevují celonerezové. Velkým trendem jsou sušičky s nerezovými rošty. U sušiček na houby je důležitý také počet plat, jejich tvar a velikost. Zákazníci také preferují modely s možností regulovat dobu sušení,“ popsala mluvčí Alzy Daniela Chovancová.

Některé oblasti, hlavně v podhorských a horských polohách, zasáhla v uplynulých dnech podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti vlna růstu hřibovitých i jiných hub. V současné době se podle něj ale na mnoha místech začalo projevovat sucho. „Prognóza je vzhledem k nedostatku srážek poměrně pesimistická. Zda se letos dočkáme dalších vln růstu hub, bude záležet na srážkách a teplotách v říjnu a listopadu. Je potřeba, aby začalo pršet co nejdřív,“ řekl.

Momentálně podle něj rostou hřibovité houby včetně letních druhů jako smrkový a dubový hřib, satan, kovář, kříšť či křemenáče. Dále je možné najít holubinky, bedly, žampiony nebo muchomůrku růžovku, dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související