Přehledně: Zahrádky restaurací, venkovní sportoviště, kultura pod otevřeným nebem. Kam opět můžeme

17. květen 2021 10:15

Česká vláda v souvislosti s útlumem epidemie dále rozvolňuje. Co všechno se od 17. května může, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Volný čas

Čtěte také

Od 17. května se znovu otevírají venkovní zahrádky restaurací. Ti, kdo je chtějí navštívit, musí mít antigenní test, doklad o očkování nebo potvrzení, že prodělali nemoc covid-19. Restauratéři to ale kontrolovat nebudou, zodpovědnost bude na zákaznících. Doklad budou muset předložit případné kontrole.
Víc lidí může taky do botanických nebo zoologických zahrad, stále ale jen do jejich venkovních areálů. Povolené jsou také venkovní kulturní akce, opět s podmínkou testů a s omezeným počtem návštěvníků.

Sport

Od 17. května se znovu otevírají haly a tělocvičny. Počet návštěvníků tam je omezený, na sportovišti může být maximálně 10 lidí. Provoz svých sportovišť například částečně obnoví Sport Park Liberec, zatím jen pro oddíly. Veřejnost může v městském areálu využívat pouze venkovní sportoviště, v provozu jsou i kurty na beach volejbal a tenis.

Návštěvy v nemocnicích

Zákaz návštěv v nemocnicích přestal platit. Lidé ale musejí dodržovat stejné podmínky, jako při návštěvě sociálních zařízení; musí se například prokázat negativním testem. Nemocnice v Libereckém kraji, které Český rozhlas oslovil, ještě s povolením návštěv čekají na pondělní jednání krajského krizového štábu. Za všechny to řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář: „Konkrétní rozhodnutí závisí na stavu epidemie, počet nemocných klesá. Faktem je, že musíme chránit i náš personál, rozhodovat se tak bude na (pondělním) zasedání krizového štábu,“ upřesnil.

Děti do školy

Liberecký kraj patří spolu s šesti dalšími k těm, kde epidemická situace dovolila ukončit rotační výuku. Na základní školy se mohou vrátit všechny děti z prvních i druhých stupňů. Musí se ale jednou týdně testovat antigenními testy, v případě PCR testů stačí jednou za 14 dní.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související