Prázdniny a letní tábory: PCR test platí celý pobyt, antigen, samotest nebo potvrzení jen 7 dní

1. červenec 2021 11:31

Některé děti odjíždí na tábory hned 1. července, hodně se jich chystá také na příměstské tábory. V Libereckém kraji jich je nahlášených 157, nejvíce na Českolipsku. Celkem v kraji stráví část prázdnin na táborech přes 13 tisíc dětí.

Provozovatelé a organizátoři táborů poměrně dlouho nevěděli, jak to bude s testováním dětí na koronavirus. Ministerstvo zdravotnictví měnilo podmínky pro testování ještě v druhé polovině června.

Aktuálně platí, že děti musí být před nástupem na tábor testovány; možný je PCR test, antigenní test nebo samotest. PCR test, který nesmí být starší než 1 týden, platí dětem po celý pobyt. V případě antigenních testů, samotestů, nebo potvrzení ze školy se musí test po 7 dnech pobytu zopakovat.

Protože tábory bývají zpravidla v přírodě, daleko od větších měst, apelovala většina organizátorů na rodiče, aby dětem nechali udělat právě PCR testy. Výhodu mají i děti, které prodělaly nemoc v posledním půlroce, nebo se už v průběhu léta stihnou očkovat. To se ale bude týkat až srpnových turnusů, protože od první dávky musí uplynout 22 dní.

Čtěte také

Děti, které přijedou na tábor s antigenním testem, by s sebou měly mít samotest. Například jablonecký Dům dětí a mládeže Vikýř bude testování řešit s pomocí Českého červeného kříže. „Český červený kříž přijede vždy v pondělí ráno do Vikýře a otestuje všechny děti na všech (příměstských) táborech. Co se týká pobytových táborů, máme dohodu, že (členové ČČK) dojedou na tábor, děti otestují a ještě tam pro ně připraví nějaké osvětové programy,“ popsal ředitel Vikýře Pavel Dostál.

Aktuálně volné termíny na PCR testování (k 1. 7. 2021 8:00)

Šanci získat termín na PCR testování a usnadnit tak dětem pobyt na táboře mají rodiče, jejichž děti odjíždějí na tábor až v druhém červencovém týdnu. V Krajské nemocnici Liberec jsou nejbližší volné termíny až 5. července. V jilemnické nemocnici mají plno i na celý příští týden a v České Lípě dokonce až na výjimky do 23. července. Rodiče si také musí připlatit, testování PCR testy pro samoplátce vyjde na 814 korun.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související