Stát hradí sekvenování jen svým nemocnicím. V Liberci zaplatí rozpoznávání mutací koronaviru kraj

23. červen 2021 09:47

Liberecké hejtmanství uvolní téměř jeden a půl milionu korun na takzvané sekvenování vzorků koronaviru v laboratoři liberecké nemocnice. Ta je schopná rozpoznat jednotlivé varianty nemoci, například nakažlivější formu delta dříve označovanou jako indická. Stát ale zatím sekvenování hradí jen v nemocnicích, které sám zřizuje. Metoda přitom letos pomohla odhalit mutaci delta v ohnisku v okolí Polevska na Českolipsku.

Čtěte také

Hygienici v Libereckém kraji budou schopni rychle zjistit, jestli se v regionu nešíří některá z nebezpečných mutací koronaviru, jako se to stalo nedávno na Novoborsku. Druhy mutací budou určovat ve specializované laboratoři Krajské nemocnice v Liberci. Ta je schopná určit, jestli v případě zachyceného vzorku nejde například o nebezpečnější mutaci delta, dřív označovanou jako indická, která je podle odborníků nakažlivější.

Nemocnice si na to dokonce pořídila speciální přístroj. Stát ale zatím takzvané sekvenování plošně neproplácí. Proto na to 1,3 milionu korun uvolní Liberecký kraj. I díky tomu, že se sekvenovalo, vědělo se, že to jsou ty nakažlivější mutace, díky tomu byla přijímána další opatření. Jsem rád, že se to řeší na centrální úrovni, je to účinný nástroj. Škoda, že ho nevyužíváme víc,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Čtěte také

V regionu se už nákaza indickou mutací potvrdila. V květnu 2020 hygienici odhalili velké ohnisko šíření koronaviru v okolí Polevska na Českolipsku. Dlouho ale nevěděli, o jakou mutaci jde; vzorky totiž bylo nutné posílat do specializovaných laboratoří v Praze a dokonce v Drážďanech. Indickou mutaci nakonec laboratoře na Novoborsku potvrdily jen u několika jednotlivců. Hygiena ale v případě tohoto ohniska preventivně postupovala tak, jako by o indickou mutaci šlo. I díky tomu se šíření nákazy podařilo zabránit.

Jaká je teď v Libereckém kraji epidemická situace? Kolik případů hygienici denně odhalí? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související