Očkování v Libereckém kraji: Stotisící vakcína v Liberci, stěhování jabloneckého očkovacího centra, nejdelší čekání v České Lípě

Sto tisíc vakcín. Přesně tolik očkovacích dávek zdravotníci vyočkovali 24. června dopoledne v Očkovacím centru v Liberci. Jubilejní dávku dostala 32letá žena. Kolik očkovacích dávek se už podalo v celém Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

V Libereckém kraji je k dispozici celkem 12 velkokapacitních očkovacích center. Mimo to se lidé můžou nechat očkovat také u svých praktických lékařů. Alespoň jednu dávku očkovací vakcíny dostalo 44 % obyvatel. Plně očkovaných je přes 105 000 lidí. Zájemců mají nejvíce v Liberci a České Lípě. Nejdéle od registrace se na termín čeká v nemocnici v České Lípě, pak na klinice EUC v Liberci a také v očkovacím centru ve Vratislavicích nad Nisou. Nejkratší dobu pak v Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, Jilemnici a v Hrádku nad Nisou.

Stěhování jabloneckého očkocentra

Čtěte také

Očkovací centrum se v září z Městské sportovní haly naproti přehradě Mšeno přestěhuje do jablonecké nemocnice. Bude v bývalém oddělení ARO, které nemocnice za 2 miliony korun přestaví. Těch, kdo se nechávají očkovat, je méně než na začátku očkovací kampaně. Podle náměstka primátora Davida Mánka z ANO je velká část populace už proočkovaná. Lidé teď i čekají s registrací, aby jim aplikace 2. dávky nevyšla na termín dovolené a tak nejsou tedy potřeba tak rozsáhlé prostory.

„Díky tomu poklesu je pravděpodobné, že nám kapacita v nemocnici bude stačit. Věřme, že k tomu nepřijde třeba nutnost přeočkování třetí dávkou; ale i to by nám mělo stačit,“ upřesnil David Mánek. Dalším důvodem stěhování očkovacího centra v Jablonci nad Nisou je navrácení haly sportovcům.

Aktuální statistika onemocnění covid-19 v Libereckém kraji

Za 23. červen laboratoře odhalily 6 nových případů. Státní zdravotní ústav v celém Česku dosud potvrdil 96 případů delta mutace koronaviru. Podle vedoucí Národní referenční laboratoře Heleny Jiřincové je v Libereckém kraji podezření na komunitní šíření této nakažlivější varianty, dříve označované jako indická.

To, že se víc případů mutace delta potvrdilo v Libereckém kraji, přisuzuje ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta tomu, že liberecká nemocnice disponuje sekvenačním přístrojem a na mutace se tak testuje každý pozitivní vzorek. Podle krajských hygieniků ale o komuntní šíření nejde.

Čtěte také

K 24. červnu je v Libereckém kraji 9 aktivních případů mutace delta. Všichni, u kterých se potvrdila, teď po izolaci čekají na výsledky PCR testů. Hygienici mají na přezkoumání zhruba nových 10 případů, kdy je na mutaci delta podezření. I s jejich kontakty je v izolaci zhruba 20 lidí. V případě podezření na mutaci vyhledávají hygienici kontakty přísněji v širším okruhu a hromadně testují. Izolace a karantény v takových případech končí minimálně po 14 dnech PCR vyšetřením.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související