Hygienici zaznamenali nákazu mutací delta v Liberci. Vyzývají návštěvníky jednoho z tamních klubů, aby se nechali otestovat PCR testem

28. červen 2021 16:19

Mutace delta se v Libereckém kraji nešíří komunitně. Častější výskyt této varianty koronaviru v regionu způsobilo to, že krajští hygienici zjišťují mutaci u všech pozitivních vzorků. V ostatních regionech to tak není.

Podle ředitele krajské hygieny Vladimíra Valenty teď v regionu neevidují žádné ohnisko nákazy, jen jednotlivce, o kterých ale hygienici ví, a kteří jsou navázaní už na předchozí případy. Pro ně platí daleko přísnější pravidla. Izolace je na 14 dní a končí PCR testem.

Vladimír Valenta upozornil na jeden případ z nedávné doby. Pozitivní na mutaci delta byl mladý muž, který v sobotu 19. června navštívil i klub Bunkr v Liberci.

„Jednalo se o mladého chlapce, který byl přítomen 19. června v klubu Bunkr, a bylo to v době, kdy byl infekční," uvedl Valenta. Hygienici podle něj sice mají pod kontrolou nejbližší kontakty nakaženého z rodiny i z řad kamarádů, vyloučit ale nelze, že se mohl náhodně nakazit i někdo jiný. Proto Valenta návštěvníkům Bunkru doporučuje, aby absolvovali test.„Aby využili možnost preventivního PCR vyšetření, které je hrazené, a na to vyšetření zašli," dodal. 

Podle majitele Bunkru v klubu dodržují všechna hygienická i protiepidemická nařízení, návštěvníci jsou při příchodu na dodržování pravidel také upozorňováni. Zaměstanci klubu Bunkr jsou buď očkovaní, nebo pravidelně testovaní; vždy před otevřením (klub je otevřený o víkendech) ještě personál testují antigenními testy. „Klub je otevřený, lidé k nám přijdou i z jiných restaurací, nebo klubů," dodal Tomáš Hajíček.  

autoři: Jakub Marvan , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související