Dovolená s PCR testem: Kam ho potřebujete a která testovací místa mají volné termíny

Liberecká krajská nemocnice registruje velký zájem o PCR testování. Důvodem jsou dovolené v zahraničí, kvůli kterým se řada lidí musí nechat otestovat na koronavirus. Jaká je v Libereckém kraji před začátkem dovolených dostupnost termínů na testování, zjistila redaktorka Eva Malá.

Češi se s postupným uvolňováním vládních opatření proti šíření koronaviru častěji vydávají do zahraničí na dovolenou. Do některých zemí je možné odjet bez dokladu o očkování nebo negativního PCR testu. Většina jich ale příslušný dokument vyžaduje.

Volných míst k PCR testování je v Libereckém kraji málo, jsou zablokovaná dlouho dopředu. Situace se ale zlepšuje. Chorvatsko, kam řada Čechů v létě míří, totiž testy přestalo vyžadovat. Lidé se proto postupně odhlašují. „Zájem o PCR testování v Krajské nemocnici Liberec je setrvale vysoký, promítají se do něj ale požadavky cílových destinací. Například poté, co Chorvatsko uvolnilo svoji politiku, tak zájem citelně poklesl,“ uvedl mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář.

Čtěte také

Václav Řičář zájemcům o testování doporučuje, aby registrační systém sledovali, a to právě z toho důvodu, že se někteří registrovaní odhlašují. Zároveň upozorňuje, aby lidé pečlivě vyplňovali formulář. „Řada lidí, kteří se registrují na testy, může udělat nějaký překlep, a to je potom problém při vydávání certifikátu. Prosíme, aby pečlivě kontrolovali, co do registračního formuláře píší,“ dodal.

Jak na tom jsou ostatní testovací místa v kraji? Kam je ještě možné, kromě Chorvatska cestovat bez negativního testu? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související