Liberecké Malé divadlo se po víc než 30 letech vrací k Bohumilu Hrabalovi. Sezonu zahajují hrou Obsluhoval jsem anglického krále

7. říjen 2021

Na jeviště libereckého Divadla F. X. Šaldy se vrací pingl Pinďa i vrchní Skřivánek. Malé divadlo začíná 8. října od 19 hodin novou sezónu hrou Obsluhoval jsem anglického krále, kterou před 32 lety, na podzim roku 1989, nově zřízené divadlo otevírali.

Tehdy představení režíroval Petr Palouš, který je také autorem dramatizace a režie se ujal i tentokrát. Na scénu se po třiceti leteh vrací i někteří z původních herců. „Z původního obsazení dnes hraje jen Václav Helšus, kupodivu stejnou roli, jako tenkrát. Ještě v tom hraje Markéta Tallerová, která se ale tesně před generálkami zranila, a byla nahrazena Janou Hejret Vojtkovou,“ popsal režisér.
Ve hře se představí také Tomáš Váhala nebo Ondřej Kolín.

Hra je adaptací slavného románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. Kniha vznikla v roce 1971, oficiálního vydání se ale dočkala až na podzim 1989. A proč se divadlo vrátilo k Hrabalovi?

„Je to bezesporu ikona české literatury 2. poloviny 20. století, je to také nejpřekládanější český autor. A je to autor s naprosto svéráznou originální poetikou, která je nezaměnitelná, a proto se k němu chceme vracet,“ vysvětlil dramaturg divadla Jiří Janků.

Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase z generální zkoušky.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související