Potřebujete opravit okap? Objednejte si firmu sami, v kraji „operují“ podvodníci s výhodnou nabídkou

3. červen 2021 11:07

Zazvonil u vás někdo s nabídkou výměny okapů za velmi výhodnou cenu, aniž byste si jeho práci objednali? Pak byste měli zpozornět. Policie pátrá po skupině podvodníků, kteří nabízejí předražené služby. Více zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Policisté v Libereckém kraji řeší jen za poslední květnový týden už třetí případ podvodného jednání v souvislosti s výměnou okapů. Dva se staly na Českolipsku, jeden na Jablonecku. Ve všech případech lidé za výměnu okapů zaplatili několikanásobně vyšší částky, než na jakých se původně dohodli. Řemeslníci sice práci odvedou, ale v nevyžádaném rozsahu a za peníze, které vysoce přesahují ty původně dohodnuté.

Čtěte také

Například na Jablonecku zaplatil majitel domu místo avizovaných 700 korun nakonec 18 tisíc. Ještě hůř dopadla žena na Českolipsku. Té nabídli podvodníci výměnu části okapů za 3 tisíce korun, nakonec je ale bez dohody vyměnili na celém domě, a za práci požadovali 104 tisíc korun. A protože jim majitelka nabídla k práci svačinu, slevili jí čtyři tisíce. Za nevyžádanou výměnu okapů si tak odnesli 100 tisíc. „Neznámí muži osloví majitele domu s výhodnou nabídkou opravy okapu nebo žlabu. Částku, kterou pak majitel zaplatí, je oproti původní dohodnuté částce mnohdy stonásobně vyšší,“ popsala postup podvodníků mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Podvodníci cílí na starší a opuštěné lidi

Podle policie by lidé neměli na zdánlivě výhodnou nabídku reagovat ukvapeně. Pokud opravu okapu nebo žlabu opravdu potřebují, měli by si nejprve firmu prověřit. Pokud si žádné takové služby neobjednali, je lepší je striktně odmítnout. Podvodníci si zpravidla vyhlížejí starší a opuštěné lidi, kterým je takové jednání cizí a nevědí si v podobné situaci rady. Ti by měli podobné zdánlivě výhodné nabídky raději odmítat s tím, že se nejprve musí poradit se svými příbuznými nebo se sousedy a případnou platbu nikdy nepředávat bez dokladu.

Pokud už jste se stali obětí podvodu, okamžitě kontaktujte policii, nejlépe na lince 158 nebo na nejbližší služebně; a to i v případě, že vás s podobnou nabídkou někdo pouze oslovil.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související