Policisté varují před podvodnými inzeráty. Několik případů řeší na Semilsku

28. duben 2021 08:15

Pachatelé, vystupující zpravidla jako cizinci, se snaží vylákat peníze formou fiktivní inzerce na prodej drahých kol, aut nebo obytných vozů za výhodné ceny. Předstírají při tom, že už objednávku vyřídili, a platby následně požaduje fingovaná přepravní společnost.

Čtěte také

Policie varuje před podvodnými inzeráty. Několik případů už vyšetřuje na Semilsku. Jedná se o podvod při prodeji drahého kola, automobilu nebo obytného vozu, které si kupující objednali formou inzerátu. Objednané dopravní prostředky se k nim ale nikdy nedostaly, přestože kupující zaplatili požadovanou částku. Podvodníci přitom postupují podle dvou scénářů. Podle prvního fingují, že objednané zboží odeslali a dále už vystupují jako přepravní společnost, podle druhého požadují platbu předem.

„Vystupují jako přepravní společnost a požadují úhradu nákladů spojených s přepravou. Nebo inzerující rovnou uvede, že nelze platit dobírkou, platbu požadují předem. Slibují garanci 3 dnů na vyzkoušení a případné vrácení dopravního prostředku. K tomu už pak ale nedojde“, popsala její mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Informace o podvodných inzerátech policie přijme na lince 158.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související