V kraji nabízejí nekvalitní práci falešní asfaltéři. Objevili se na Jablonecku a Frýdlantsku

10. březen 2021 09:07

V Libereckém kraji působí skupina takzvaných falešných asfaltérů, policie před nimi varuje. Poté, co od lidí vylákají peníze, odvedou jen část nekvalitní práce. Škoda v jednotlivých případech je v desítkách až stovkách tisíc korun.

Čtěte také

Skupina podle zjištění policie působí po celé republice a mezi regiony se přemisťuje. „V tomto týdnu se pohybují po Frýdlantsku, před týdnem byli na Jablonecku," uvedla liberecká mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Upozornila také, že v některých případech se podvodníci vydávají za zaměstnance společnosti Strabag. Kriminalistům by při dopadení falešných asfaltérů pomohlo, kdyby jim dal včas vědět někdo, komu nabízejí své služby, nebo si jich někdo všiml. Kontaktovat mohou policisty na jakékoliv služebně nebo bezplatné tísňové lince 158.

Skupina falešných asfaltérů postupuje až na drobné odlišnosti podle stejného scénáře. „Nejčastěji přijede automobil k domku či firmě a řidič se zeptá majitele, zda si nechce výhodně vyasfaltovat kus dvora, předzahrádku, cestu a podobně s tím, že zrovna jedou z nedaleké stavby a zbyl jim materiál. Zpravidla se jedná o vyasfaltování malé plochy 100 až 200 metrů čtverečních," uvedla Šrýtrová.

Podvodníkům se podle ní daří oběti nalákat na důvěryhodné vystupování a především na výhodnou cenu. „Pachatelé nejprve vyinkasují peníze, poté se vylije na určené místo podřadný nekvalitní asfaltový materiál. Platba probíhá hotově. Poté přemluví majitele, aby si nechal dodělat i zbylou část plochy, a peníze si nechají vyplatit buď hotově, nebo na různé fiktivní účty. Po inkasování další platby jsou již nekontaktní a na místo zhotovení se již nedostaví," dodala mluvčí policie.

Skupina zpravidla podle ní využívá řidiče polské, rumunské nebo slovenské národnosti s nákladními vozidly z Anglie, to je s řízením vpravo a anglickými registračními značkami. Falešní asfaltéři nepůsobí jen v Česku, ale podle Šrýtrové putují i po dalších evropských zemích.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související