Policisté varují před krádežemi v kempech. Lidé jsou podle nich na dovolených méně ostražití, mohou přijít o cennosti

13. červen 2022 14:25

Krádeže kol, drahých telefonů, nebo elektroniky v kempech. Policisté každoročně řeší desítky takových případů. Na co bychom si měli dát pozor, shrnuly naše redaktorky.

Čtěte také

Policie s ohledem na blížící se prázdniny opět vydává varování. Právě v kempech se podle policistů věci často ztrácejí. Zloději využijí chvilkové nepozornosti, když si lidé odloží nezamčené kolo vedle chatky nebo stanu, nebo nechají bez dohledu mobilní telefon.

Na co se zloději zaměřují nejvíc, popisuje mluvčí krajské policie v Liberci Vladimíra Šrýtrová: „Bezpochyby největším lákadlem pro pachatele krádeží jsou nezabezpečená jízdní kola a koloběžky, jejichž hodnota mnohdy překračuje i desetitisícovou částku. Výjimkou nejsou ani krádeže mobilních telefonů, které lidé nechávají položené třeba na stolku před chatkou, nebo stanem.“

Její slova potvrzují i zástupci pojišťoven, na které se okradení lidé obracejí kvůli náhradě škod. Například jen pojišťovna Kooperativa řešila v roce 2021 na 13 tisíc takových případů. „Jen za loňské léto jsme vypláceli za škody, které vznikly krádeží, přes 15 milionů korun. Týkalo se to zejména jízdních kol, zloději se poslední dobou zaměřují hlavně na dražší kola, nebo elektrokola, takže ta částku pomalu stoupá,“ říká její mluvčí Milan Káňa.

Mezi doporučení k prevenci proti krádežím patří pořízení bezpečnostních zámků, případně alarmů na kola nebo koloběžky. Cenné věci je dobré ukládat do speciálních úschoven nebo trezorů. Kola nebo cenné věci by lidé neměli nechávat ani v autě.

Pokud nám už stane, že po návratu z výletu lidé zjistí, že se jejich do chatky někdo vloupal, měli by volat policii, do objektu nevstupovat a všechno nechat na místě tak, jak to zloději opustili.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související