Policie a ministerstvo vnitra připravují mapu kriminality. Liberec, Jablonec nad Nisou a Turnov se zapojí

9. listopad 2021 11:07

Nový projekt Policie České republiky má název Mapa budoucnosti II. Jde o internetový portál, do kterého budou policisté a strážníci zaznamenávat jednotlivé kriminální delikty. Lidé tak získají přehled, jak bezpečná je jejich čtvrť a město.

Čtěte také

Mapa budoucnosti II má být detailní mapou, ve které budou jak státní policisté, tak jejich kolegové z městské policie anonymně zobrazovat kriminální delikty. Lidé si tak udělají přehled o tom, jak bezpečná je třeba právě jejich čtvrť. Strážníkům zase napoví, na jaká místa se lépe zaměřit.

Podrobná mapa kriminality už sice existuje, ale v režii neziskových organizací, které do ní vkládají informace z veřejně dostupných zdrojů. Nový policejní projekt by měl být přesnější a podrobnější.

Mapa bude také doplněna o software, který dokáže vyhodnotit a tím také předvídat, které místo je rizikové a dokonce i v jakých časech. Toho mohou využít například lidé, kteří se podívají, zda třeba pustit své děti v určitou dobu do určitých míst. Pomáhat má i městům při opatřeních, která slouží ke snížení kriminality.

„Údaje z těch map v budoucnosti mohou sloužit třeba při tvorbě kamerového systému, na která místa ten kamerový systém má smysl. A naopak, kde není nic evidované, kde je trestná nebo přestupková činnost minimální. Kameru použijeme spíš tam, kde je máme evidováno událostí plno, než tak, kde žádné nejsou,“ vysvětlila mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková. Jen v Liberci řeší strážníci až 20 tisíc přestupků ročně.

V České republice se do pilotního projektu Mapa budoucnosti II zatím zapojilo pouze šest měst. Kromě Prahy, Kladna a Kolína jsou hned tři z Libereckého kraje. Kromě Liberce se k policejní mapě připojil také Jablonec nad Nisou a Turnov. Postupně se má do projektu zapojit celá republika.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související