Lidé z panelového domu na Šumavě v Jablonci nad Nisou evakuovaného kvůli chemikálii se začínají vracet domů

Obyvatelé panelového domu v Jablonci nad Nisou, které hasiči v úterý evakuovali kvůli výskytu neznámé látky, se postupně začínají vracet do svých bytů. Místo už není nebezpečné. Po dohodě s policií ale hasiči v každém bytě provedou ještě kontrolní měření.

„Chtějí znovu přeměřit ty koncentrace nějakým jednodušším způsobem, ale v tuhle chvíli máme prokázáno, že ty koncentrace jsou bezpečné, a můžou se opravdu všichni vracet. Takže je to spíš preventivní, kdyby náhodou někde něco bylo,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský. Druh látky musí ještě určit pracovníci chemické laboratoře z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč.

Do Skelné ulice na sídlišti Šumava v Jablonci vyjeli hasiči v úterý před šestou hodinou večerní. V panelovém domě tam unikla zatím neznámá dráždivá látka. Zdravotníci do blízkých nemocnic v Liberci, Jablonci, Mladé Boleslavi a Jičíně rozvezli celkem 36 osob. Část obyvatel domu totiž měla dýchací obtíže.

„Nemohl jsem se nadechnout, měl jsem strašný kašel, ale aby tady byl kouř, to ne, ale bylo mi na zvracení. Bylo to na chodbě, do bytu se to nedostalo,“ popsal potíže jeden z obyvatel domu Václav Král. V nemocnicích skončilo také 10 hasičů, 2 policisté a jeden záchranář.

Jak ráno potvrdili mluvčí zdravotnických zařízení v Jablonci a v Liberci, většina hospitalizovaných měla podrážděné horní cesty dýchací a měla lehký průběh. Jeden pacient jablonecké nemocnice ale musel být umístěn na interní JIP jablonecké nemocnice, několik jich už na reverz odešlo.

autoři: Jiří Jelínek , Michal Jemelka , reČRoL | zdroje: HSZ Libereckého kraje , ČTK
Spustit audio

Související