Policie navrhla obžalovat bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera

16. duben 2021 17:12

Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner z ODS má být podle serveru Náš Liberec vyšetřován v souvislosti s údajně nevýhodným přijetím dvoumiliardového dluhopisu z roku 2010.

Spolu s Jiřím Kittnerem je podle serveru stíhán i bývalý vedoucí odboru ekonomiky libereckého magistrátu Čeněk Svoboda. O vyjádření k vyšetřování případu Český rozhlas požádal policejního mluvčího Vojtěcha Robovského. „Můžu pouze říci, že jsme zahájili trestní stíhání dvou osob v souvislosti s prověřováním možného porušení povinností při správě cizího majetku,“ řekl mluvčí.

Podle zprávy České tiskové kanceláře server Náš Liberec uvedl, že podle znaleckého posudku Vysoké školy ekonomické (VŠE) způsobili Jiří Kittner a Čeněk Svoboda škodu za nejméně 575 milionů korun. Oběma obviněným hrozí trest od 2 do 8 let. Kittner vinu odmítá. Server uvedl, že podle závěrů odboru hospodářské kriminality Kittner a Svoboda záměrně nedostatečně informovali liberecké zastupitele o všech aspektech a rizicích nového financování městského dluhu, které s Českou spořitelnou připravovali. Kittner podle policie navíc bez souhlasu rady i zastupitelstva podepsal úrokové zastropování úvěru zhruba ve výši 8 %, což bylo nad běžnou úrovní tehdejších úrokových sazeb.

Jiří Kittner se podle serveru brání, že zastropování úrokových sazeb bylo výhodné. Argumentoval tím, že, kdyby úrokové sazby překročily tuto výši, město by na opatření ušetřilo, což se ale v dalších letech nestalo. Server upozornil, že není jisté, jak státní zástupce případný trestný čin pojme, a tedy není jistá ani výše trestní sazby, ani zda věc neodloží. „K právní kvalifikaci, a tím i k hrozícím trestům se s ohledem na shora uvedené nyní nelze konkrétně vyjádřit,“ uvedl pro server státní zástupce Martin Feřt. Podle něj se také řeší, zda případ spadá pod okresní či krajské zastupitelství.

Kittner pro server uvedl, že byl původně obviněn z jiných trestných činů. „Od začátku vyšetřování uběhlo již sedm let a celý údajný čin byl dokonce třikrát rekvalifikován. Kdyby tedy soud začal například letos nebo příští rok, budeme se po 12 letech u soudu bavit o tom, zda tehdy měli zastupitelé dostatek informací nebo zda byli adekvátně oceněny poradenské služby. A o tom si myslím své," uvedl Kittner, který byl primátorem v letech 1999 až 2010.

Emisí 200 dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun refinancoval Liberec v roce 2010 většinu svých tehdejších dluhů. Od roku 2013 město dluh několikrát znovu refinancovalo, naposledy tak činí letos. Současný ekonomický náměstek Zbyněk Karban (ANO) pro ČTK už dříve uvedl, že díky tomu za období od roku 2013 do roku 2025 město na úrocích zaplatí o 450 milionů korun méně, než kdyby dluh nerefinancovalo. Na úrocích Liberec od roku 2010 dosud zaplatil zhruba miliardu korun, svůj původně dvoumiliardový dluh za tu dobu ale snížil jen o čtvrtinu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroje: ČTK , server Náš Liberec
Spustit audio

Související