Město Liberec vymění s krajem zoo a botanickou zahradu za dva domovy pro seniory

14. duben 2021 16:14

V roce 2022 by měl Liberecký kraj převzít od města Liberce botanickou a zoologickou zahradu. Radnice naopak do své péče získá od kraje dva domovy seniorů. Co přesně bude tato výměna pro zmíněné organizace znamenat, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Čtěte také

Zoologickou a botanickou zahradu v Liberci by měl od roku 2022 nově spravovat Liberecký kraj. Obě organizace převezme od města, které na oplátku získá do správy dva domovy pro seniory: jeden ve Františkově, druhý ve Vratislavicích nad Nisou. Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, kraj do nich může více investovat. O tom, kam peníze půjdou, bude ale i nadále rozhodovat společně s městem.

Čtěte také

Jedním z důvodů výměny je fakt, že botanická a zoologická zahrada jsou organizace, které mají nadregionální význam, i s přesahem do zahraničí. Na druhou stranu starost o domovy seniorů je úlohou hlavně městských samospráv, a v převážné většině je využívají tamní obyvatelé. Liberecká radnice ale bude i nadále na provoz obou zahrad kraji přispívat, a to 25 milionů korun ročně po dobu deseti let. Bude tak moci spolurozhodovat, na jaké investice městské peníze půjdou.

Město Liberec kromě toho podpoří také pravidelně šest městských poboček Krajské vědecké knihovny, částkou téměř 4 miliony korun. Liberecký kraj se na oplátku zavázal, že po dobu deseti let bude přispívat na investice a opravy libereckému Divadlu F. X. Šaldy a Naivnímu divadlu, a to 5 miliony korun, a na činnost obou divadel dá ze svého rozpočtu ještě další 2 miliony.

Ani město Liberec, ani kraj zatím nepočítají s žádnými personálními změnami. Pro ředitele zoo Davida Nejedla je přesun organizace pod kraj zásadním krokem, který může pomoci v rozvoji zahrady tak, aby ta výrazná změna byla vidět do 10 let. Doufá, že zvířata, která zoo chová, budou mít lepší a přírodnější podmínky hlavně díky připravenému projektu rozšíření zahrady na území kolem letního amfiteátru. Tam jsou v plánu přírodní expozice, bez betonových pavilonů, které zároveň uleví současnému areálu, kde může postupně proběhnout rekonstrukce výběhů.

Kraj i město už měnily

V roce 2016 už si obě instituce „prohodily“ původně krajský Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko, o které se staralo město. Vydařený byl také projekt přestavby bývalých městských lázní na nové sídlo Oblastní galerie, která spadá pod kraj. Nynější výměnu čtyř organizací musí ještě schválit jak krajští, tak i městští zastupitelé, kteří o ní budou rozhodovat poslední dubnový týden.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související