Pronásledovaní studenti z Běloruska našli útočiště v Liberci. Přijala je Technická univerzita

15. duben 2021 10:05

Liberecká Technická univerzita pomáhá studentům z Běloruska, kteří byli ve své zemi za účast na protivládních demonstracích vězněni a vyhozeni ze školy, nebo se tam kvůli nesouhlasu se současným režimem obávají zůstat. Proč musela být česko-běloruská komunikace šifrovaná a jak složité bylo mladé lidi do Česka přepravit, shrnula redaktorka Lucie Fürstová.

Technická univerzita v Liberci přijala studenty z Běloruska, kteří byli ve své zemi pronásledovaní za protesty proti tamnímu politickému režimu, nebo se tam báli zůstat. Celkem 16 mladých lidí začne na konci září studovat na Fakultě umění a architektury. Prošli mimořádným přijímacím řízením, univerzita je ubytovala a získali i stipendium. Jejich cesta z Běloruska nebyla jednoduchá, pomáhalo i české Ministerstvo zahraničí.

Právo na vzdělání má mít každý

To je jednotný názor zástupců liberecké Technické univerzity, proto se univerzita rozhodla běloruským studentům pomoci. Její rektor Miroslav Brzezina dodal, že pomoc studentům v nouzi je podle něj samozřejmostí. A že je pomoc nutná, ukazuje i případ studentské aktivistky Lizavety, která do Liberce dorazila jako jedna z prvních už v lednu. Z Běloruska opravdu uprchla ve strachu, poté co byli zadrženi její přátelé a kolegové a vězení hrozilo i jí. Studovat chce dál, v Česku tu možnost teď má.

Dostat se do Česka nebylo pro studenty vůbec jednoduché. Studenti architektury z univerzity v běloruském Minsku museli do Česka utéct z bezpečnostních důvodů v menších skupinách, po jednom, nebo po dvou. Cestovali autobusy i letadly, nejprve například do Polska. Komunikace, kterou liberecká univerzita vedla se svými kontakty v Bělorusku, musela být šifrovaná. Měl ji na starosti prorektor Radek Suchánek, který přesun studentů organizoval. Podle něj jde o to, aby nebyly ohroženy rodiny studentů, které v Bělorusku zůstali, ani jejich spolužáci.

Ze zářijové korespondence, kterou vedli lidé z TUL v rámci transferu běloruských studentů k nám:

Z konverzace s běloruskými studenty

Mluvčí Technické univerzity v Liberci Radek Pirkl nám napsal: „Snímek je z chodby univerzity v Bělorusku (nevím které). Všichni naši studenti z Běloruska se shodnou na tom, že na univerzitě v Minsku (jinde nevím) chodili na podzim ‚muži v černém‘, sem tam studenty umravňovali, nebo si nějakého odvedli. Každopádně budili strach.“

S vízy pomáhalo například ministerstvo zahraničí, jak řekl exministr Tomáš Petříček, který je rád, že se to nakonec podařilo. Běloruským studentům pomohly i další školy, studovat budou podle Petříčka například i na Univerzitě Karlově a brněnské Masarykově univerzitě. V Liberci jich je ale nejvíc. Náklady na jejich pobyt by mělo hradit Ministerstvo školství ze speciální fondu.

Technická univerzita v Liberci zatím přijala 16 studentů z Běloruska, jejich počet může ale ještě narůst. Další studenti by mohli nastoupit například na ekonomickou fakultu. Podmínky budou mít stejné jako ostatní vysokoškoláci, v současnosti se navíc intenzivně připravují na výuku na kurzech českého jazyka. Na univerzitě vědí ještě o dvou studentkách, které by v Liberci chtěly nastoupit na Fakultu architektury; u nich se přesun do Čech zatím nezdařil. O jedné z nich nejsou žádné zprávy a druhá je zatím stále ve vězení.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: Technická univerzita v Liberci
Spustit audio

Související