Pocta hejtmana 2021: Představujeme nově oceněné osobnosti Libereckého kraje

Lékař, vědec, klavíristka, zachránce pivovaru, legendární komik, umělecký sklář a obětaví skautští vedoucí. Osm osobností, které letos obdržely prestižní ocenění Poctu hejtmana Libereckého kraje. Seriál připravila redaktorka Ivana Bernáthová.

Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) letos opět ocenil významné osobnosti, které přispěly k věhlasu Libereckého kraje.  V Oblastní galerii „Lázně“ v Liberci jim v rámci oslav vzniku samostatného československého státu předal Poctu hejtmana. Kdo tyto osobnosti na poctu navrhuje a jak se vlastně vybírají? O tom naše redaktorka Ivana Bernáthová mluvila přímo s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (SLK).

Skautští vedoucí manželé Jiří a Věra Hudečkovi ve skautské klubovně v České Lípě

V České Lípě už více než třicet let vedou s obrovským nasazením skautské oddíly manželé Věra a Jiří Hudečkovi. A teď jsou čerstvými nositeli Pocty hejtmana Libereckého kraje. Ocenění získali za vedení skautských družin, oddílu a střediska Řetěz. V podstatě zasvětili svůj život už několika generacím dětí. Vedli je k úctě k přírodě i druhým lidem a také k pracovitosti. Malí skauti si jich tak váží, že je na Poctu hejtmana Libereckého kraje nominovali. 

Manželé Věra a Jiří Hudečkovi 

  • Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti skautingu a práce s mládeží

S velkým nasazením působí ve vedení skautských družin, oddílu a střediska Řetěz v České Lípě. Bratr Akéla se svou manželkou Věrou zasvětil celý svůj život několika generacím dětí. I přes zákaz organizace vedli děti k úctě k přírodě i druhým lidem. Svým příkladem a rétorikou ovlivnili desítky mladých lidí v životě.

Zdroj: Liberecký kraj

Klavírní korepetitorka Jiřina Permanová

Skoro šedesát let pracuje jako klavírní korepetitorka při výuce klasického tance při základní umělecké škole v Liberci. Další desítky let je členkou orchestru Divadla F. X. Šaldy. Ve svých 87 letech stále pracuje a kultivuje děti a mládež v hodinách tance. Za celoživotní přínos v oblasti hudby převzala letos Jiřina Permanová prestižní ocenění Poctu hejtmana.

Jiřina Permanová

  • Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti hudby

Přes 58 let pracuje jako klavírní korepetitor při výuce klasického tance při Základní umělecké škole Liberec. Pětačtyřicet let byla členkou orchestru Divadla F. X. Šaldy v Liberci též jako klavírní korepetitor opery. Ještě ve svých 87 letech se dětem v hudební škole věnuje 4 dny v týdnu. Kultivuje děti a mládež, co se týká klasického vzdělání v hodinách tance.

Zdroj: Liberecký kraj

Čtěte také

Třetí osobnost, která letos získala prestižní ocenění Poctu hejtmana Libereckého kraje, určitě příliš představovat nemusíme. Cenu in memoriam za celoživotní přínos v oblasti divadla a filmu dostal liberecký rodák, král komiků Vlasta Burian.  Jeho herectví stálo na improvizaci, černém a laskavém humoru i na satiře. Redaktorka Ivana Bernáthová připravila vzpomínkovou reportáž, uslyšíte v ní například, i jak Vlasta Burian promlouval v roce 1938 do tehdejšího Radiožurnálu.

Vlasta Burian – in memoriam 

  • Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti divadla a filmu

Vlastním jménem Josef Vlastimil Burian, známý také jako Král komiků. Divadelní a filmový herec, režisér, zpěvák, ředitel divadla a sportovec. Byl jedním z nejpopulárnějších herců za první republiky a jeho popularita trvá dodnes. Po válce byl neprávem nařčen z kolaborace, a tím jeho zářná kariéra skončila.

Zdroj: Liberecký kraj

MUDr. Stanislav Taller

Poctu hejtmana obdržel i zakladatel moderní úrazové chirurgie, Liberečan Stanislav Taller. Mimo jiné se podílel na vytvoření sítě traumacenter v České republice. A to liberecké dovedl k špičkové úrovni. Sám pan doktor Taller nechtěl o svém ocenění mluvit. Redaktorka Ivana Bernáthová ale natočila, jak o něm mluví jeho pacienti a kolegové a také liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

MUDr. Stanislav Taller 

  • Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti medicíny – chirurgie

Chirurg se zaměřením na úrazovou chirurgii. Zakladatel moderní traumatologie, který se podílel na vytvoření sítě traumacenter v České republice. Originálně přistupoval k ošetření zlomenin pánve a páteře. Jeho postupy se dosud užívají. Držitel patentu dlahy omega užívané při ošetření zlomenin kyčelního kloubu. Padesát let pracoval v Krajské nemocnici Liberec jako chirurg, primář chirurgického oddělení, a v letech 1993–2001 byl primářem traumacentra. Má téměř 40 let praxe jako soudní znalec v oblasti chirurgie.

Zdroj: Liberecký kraj

Profesor Jan Nouza

V unikátní laboratoři počítačového zpracování řeči Technické univerzity Liberec pracuje profesor Jan Nouza. Mluvit na počítač nebo na chytrý mobil svým hlasem je dnes prakticky běžnou záležitostí. Stejně, jako když se chcete přihlásit k nějaké aplikaci pomocí obličeje nebo otisku prstu. Možná ale nevíte, že u řady podobných úspěšných programů byl a stále je právě profesor Jan Nouza. Je mimochodem také autorem úspěšné publikace Rozhledny a televizního seriálu Rozhlédni se, člověče. Jan Nouza letos obdržel za celoživotní přínos v oblasti vývoje komunikačních technologií Poctu hejtmana. Redaktorka Ivana Bernáthová natáčela v laboratoři počítačového zpracování řeči, kterou spoluzakládal, už v roce 2003.

prof. Ing. Jan Nouza, CSc. 

  • Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti vývoje komunikačních technologií

Dlouhá léta působí na Technické univerzitě v Liberci, kde spoluzaložil Fakultu mechatroniky a mezioborových studií. Založil laboratoř počítačového zpracování řeči SpeechLab a jím vedený tým dokázal tyto technologie dovést až do praktického využití. Věnuje se analýze, zpracování a automatickému rozpoznávání řeči a číslicovému zpracování signálů. Je autorem prvního českého programu pro hlasové ovládání počítače nebo telefonu na bázi dialogu s výpočetní technikou.

Zdroj: Liberecký kraj

Na akademického malíře Ivo Rozsypala vzpomínal sklář Jaroslav Švácha ze Skalice u České Lípy

Výrazným způsobem ovlivnil českou i světovou sklářskou scénu, za svá umělecká díla obdržel řadu prestižních ocenění. Předání toho posledního, Pocty hejtmana, se už bohužel nedožil. Jak ale připomíná redaktorka Ivana Bernáthová, dílo akademického malíře, sklářského výtvarníka a novoborského patriota Ivo Rozsypala zůstává. V domácích i světových sbírkách, interiérech i exteriérech. Na Ivo Rozsypala a jeho práci vzpomíná sklář Jaroslav Švácha. 

akad. mal. Ivo Rozsypal – in memoriam

  • Pocta hejtmana za celoživotní přínos v oblasti sklářství a výtvarnictví

Jeden z nejvýraznějších sklářských výtvarníků, žák profesora Stanislava Libenského. Deset let svého sklářského života spojil s novoborským Crystalexem, od roku 1983 se věnoval samostatné výtvarné činnosti. Výrazným způsobem ovlivnil českou i světovou sklářskou scénu. Za svá díla obdržel řadu významných domácích i světových ocenění.

Zdroj: Liberecký kraj

František Horák oceněný Poctou hejtmana zachránil svijanský pivovar

Další osobností, která získala letošní Poctu hejtmana, je bývalý sládek a ředitel pivovaru ve Svijanech František Horák. Díky němu pivovar v 90. letech nejenomže nezavřel své brány, ale dokonce začal velmi prosperovat. František Horák získal ocenění za celoživotní přínos ve vývoji, obnově a záchraně regionálního pivovarnictví.

František Horák

  • Pocta hejtmana za celoživotní přínos ve vývoji, obnově a záchraně regionálního pivovarnictví

Zasloužil se o záchranu pivovaru ve Svijanech, kde od svých 16 let pracoval. Od roku 1999 do roku 2000 byl jeho ředitelem, zaměstnával 90 lidí a mohl se pochlubit 300.000 hektolitry výstav. Nebýt jeho nadšení pro věc, Svijany by zřejmě přišly o svého významného zaměstnavatele. České pivo pozvedl a zasloužil se o šíření jeho dobrého jména nejen u nás, ale i ve světě. S jeho přispěním se povedlo zachránit i Svijanský zámek a coby zastupitel pozvedl i život v obci.

Zdroj: Liberecký kraj

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.