Počet vlků ve volné přírodě roste. A roste taky počet škod, které šelmy způsobují

7. květen 2020

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky zavedla novou telefonní pohotovost pro dny pracovního volna, na kterou se lidé, kterým vlci způsobí škodu, mohou obracet. Funguje také v Libereckém kraji. 

Čtěte také

Vlci se na území České republiky postupně samovolně navracejí a jejich počet podle odborníků pomalu narůstá. Častěji se v posledních letech objevují i v Jizerských horách nebo například ve Šluknovském výběžku. Opakovaně se povedlo je zachytit i v sousedním Německu, v nedalekém Sasku. A stále více dochází k případům, kdy tahle velká šelma způsobuje lidem a firmám škody na majetku, nejčastěji tím, že zardousí ovce nebo skot. Že takových případů přibývá i v našem regionu, potvrdila i mluvčí Libereckého kraje Andrea Fulková.

Co dělat, když vlk škodí

Poškození mají nárok na náhradu, ale také povinnost nahlásit škodu nejpozději do 48 hodin a současně kontaktovat i příslušný orgán ochrany přírody. Agentura zavedla možnost ohlásit každý takový případ i ve dnech pracovního volna, tedy o svátcích a během víkendu, na nové lince 731 502 993.

Jak se chovat, když potkáte vlka

Vlka ve volné přírodě potkáte velmi výjimečně. Turisté, cyklisté, běžci nebo jezdci se s vlkem spíše nesetkají. Zejména mladší šelmy jsou velmi bázlivé a před lidmi včas utečou. Vyloženě vzácné je, aby vlk člověka napadl. Pokud byste na něj přeci jen narazili, tak nejspíš v lese. Ochránci v takovém případě doporučují zůstat v klidu a dát šelmě možnost, aby se vzdálila. Vlci jsou nejen u nás přísně chráněným druhem. Pokud tuhle vzácnou šelmu objevíte zraněnou, je třeba ji hlavně nechat v klidu a kontaktovat ideálně právě někoho z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Více o vlkovi, ale i o tom, co dělat, pokud vám způsobí nějakou škodu, se dočtete i na speciální webové stránce www.navratvlku.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.