Kabinová lanovka na Ještěd obnovuje provoz

Kapacita lanovky bude omezená a to se projeví i na jízdním řádu. A platit budou také přísnější hygienická opatření.

Po bezmála dvouměsíční nucené pauze začne kabinová lanovka na vrchol Ještědu v Liberci jezdit od pátku 8. května. Její provoz se kvůli pandemii koronaviru zastavil v polovině března. Obnovit ho České dráhy zatím mohou jen v okleštěném režimu, kapacita kabiny půjde využít zhruba ze čtvrtiny, bude omezena na 10 lidí; 9 cestujících a 1 průvodčího. České tiskové kanceláři to řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Jedna kabina může obvykle přepravit až 35 lidí.

(ne)Jízdní řád

„Je pořád lepší, když za den odvezeme třeba 500 lidí, než nikoho," řekl Štěpán. Omezení kapacity se podle něj projeví i na jízdním řádu. „Nebudeme jezdit zásadně podle něj, ale i dřív, když bude 9 lidí," uvedl přednosta. Obvykle jezdí lanovka v půlhodinových intervalech. Podle přednosty budou pevně dané jen časy dvou přestávek pro průvodčí.

Nutná opatření

Pro přepravu lanovkou budou také prozatím platit přísnější hygienická opatření. Cestující musí například mít ústa a nos zakrytá rouškou a před nástupem do kabiny musí mít k dispozici dezinfekci. Podle přednosty Štěpána nebylo jednoduché sehnat vhodný dávkovač, na trhu jich je nedostatek. „Hygiena nám předepsala dávkovač, kterého by se lidé nemuseli dotýkat, který se dá ovládat buď fotobuňkou, nebo loktem. Jeden obchod nám ale slíbil, že ho ve čtvrtek dodá," řekl. Podle něj budou muset navíc po každé jízdě otřít dezinfekcí všechna madla v kabině, kterých se cestující dotýkají. V kabině spolu cestující stráví jen zhruba 4 minuty, za tak dlouho lanovka trať dlouhou 1188 metrů zvládne.

Trocha historie

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi oblíbené turistické atrakce v Libereckém kraji. Z vrcholu kopce nad Libercem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Loni přepravila lanovka zhruba 230 000 lidí, o 65 000 méně než v roce 2018, kdy šlo o druhou nejúspěšnější sezonu od roku 1992. Loňskou statistiku ale zkresluje, že kvůli výměně pohonu lanovka od začátku dubna čtvrt roku nejezdila.

Kabinová lanovka na Ještěd v roce 1957

Ještědská lanovka patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Kabiny dosahují rychlosti 36 kilometrů za hodinu, patří tak k nejrychlejším v Česku.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související