Po krachu energetických společností: Jak přejít od dodavatele poslední instance na běžnou smlouvu

1. únor 2022 08:27

Maximálně půl roku mohou lidé odebírat plyn či elektřinu od dodavatelů poslední instance. Někteří tak mají na přechod k běžné smlouvě s novým dodavatelem čas už jen do dubna. Jak postupovat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Už jen do dubna mají někteří lidé čas na to, aby po krachu energetických společností přešli z režimu dodavatele poslední instance k dodavateli s běžnou smlouvou.

Je potřeba porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů, a pak navštívit některou z poboček, nebo smlouvu uzavřít on-line prostřednictvím internetu. Smlouvy s novým dodavatelem je možné uzavřít i na některých pobočkách České pošty.

Čtěte také

Někteří dodavatelé, kterým se nepodařilo zastihnout odběratele dopisem, nebo na něj ještě nedostali žádnou reakci, také lidi kontaktují pomocí telefonu, nebo dokonce osobní návštěvou. Od překupníků, čili takzvaných energošmejdů, se skuteční dodavatelé liší tím, že nenabízejí nové smlouvy. Pouze lidi upozorní, že jsou v režimu dodavatele poslední instance a do kdy by měli uzavřít novou smlouvu.

Jak poznat, že jsme u dodavatele poslední instance

Ti, kteří odebírali energii, měli dostat informativní dopis. Lidé to také mohou zjistit z vyúčtování a následně si údaje porovnat s Energetickým regulačním úřadem. „A také se mohou podívat do svého posledního vyúčtování, kde mají svého dodavatele. A pak se podívají k nám na stránky, kde je seznam dodavatelů, kteří ukončili činnost, kdy bylo zahájeno DPI a také, kdy bude končit,“ upřesnil jeho mluvčí Michal Kebort.

Je důležité přejít od dodavatelů poslední instance ke klasické smlouvě, i když může jít o jednu a tu samou organizaci, a to minimálně ze dvou důvodů. Tím prvním je cena, která je v režimu dodavatele poslední instance vyšší. A to i v případě, že jde o jednu a tutéž organizaci.

Tím druhým důvodem je čerpání státních příspěvků, na které teď může dosáhnout mnohem víc rodin, ale třeba i seniorů. Jednou z podmínek je ovšem uzavření řádné smlouvy. Jinak na dávku nevzniká nárok. Po uplynutí půlroční lhůty, kterou lidé měli na přechod k jinému dodavateli, jim také hrozí, že dodávka elektřiny či plynu může být zastavena.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související