Kdo a kdy má nárok na příspěvek na bydlení? Pomůže webová kalkulačka

31. leden 2022 12:38

Lidé si nové můžou na internetu spočítat, zda mají nárok na zvýšené doplatky za bydlení. Ty nedávno schválila Poslanecká sněmovna a cílí hlavně na domácnosti s nejnižšími příjmy postižené náhle vysokými účty za energie.

Úřad práce vydal novou kalkulačku pro zájemce o navýšené doplatky na bydlení, které jsou určené domácnostem s nejnižšími příjmy a na základě nedávného usnesení Parlamentu aktuálně vzrostly kvůli vysokým cenám energií.

Čtěte také

Kalkulačka je na webu energetickyprispevek.cz. Zájemci vyplní základní údaje jako je počet členů domácnosti nebo celkový příjem za posledního čtvrt roku. Uvádí se také forma bydlení a vytápění a součet ostatních nákladů na živobytí. Úřad práce upozorňuje, že kalkulačka je zjednodušená a orientační, a nezakládá nárok na výplatu dávky ani její výši. Čeká se také, až zákon vyjde ve sbírce. Teprve pak se mohou dávky začít vyplácet, a to zpětně, od ledna 2022.

Lidé si o příspěvek mohou přes stejný web požádat už nyní. Po vyplnění kalkulačky aplikace vypočte orientační částku, a zároveň nabídne odkaz k vyplnění žádosti. To je pak možné buď klasicky na vytištěný vzorový dokument, nebo je možnost podání online. Všechny podmínky jsou na webu detailně popsané a nechybí ani video návod.

O dávky na bydlení si nežádá ani zdaleka tolik lidí, kolik jich na ně má nárok. Mnohdy se stydí požádat. „Mezi seniory je to až 80 % lidí, kteří by na tu dávku měli nárok, mohli by čerpat až kolem 1 000 korun, ale nečerpají. Mezi rodinami je to asi 50 % lidí, kteří dávku nečerpají. A to mluvím o lidech, kteří by na to měli nárok už v loňském roce,“ upřesnil Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení.

Zástupci neziskových organizací krok vlády chválí. V roce 2021 pobíralo doplatky na bydlení asi sto tisíc domácností. Úřady práce vyplatily za celý rok přes 6 miliard korun.

Podstatnou podmínkou pobírání zvýšených doplatků na bydlení ale je, že lidé nesmí odebírat energie od takzvaných dodavatelů poslední instance. Jak Innogy, tak ČEZ evidují posledních zhruba pět procent lidí, kteří nijak nereagovali na výzvy k zavedení řádné smlouvy. Podle mluvčí společnosti E:ON Martiny Slavíkové část z nich tvoří i skupina zranitelných zákazníků, obvykle staršího věku, z nichž někteří ani nemusí vědět, že v režimu DPI jsou, natož aby si dokázali sami pomoci s řešením. I proto se distributoři snaží jít často opravdu dveře od dveří. Na změnu lidé mají poslední tři měsíce.

Spustit audio

Související