Plánovali výrobu náplastí, zatím ale budou vyrábět ochranný materiál

7. květen 2020

V Liberci se budou nově vyrábět nanofiltry na ochranu zdravotníků s vysokou účinností. Firma Nano Medical sice dlouhodobě plánovala výrobu náplastí, nakonec ale nanovlákenný materiál využije na boj proti koronaviru.

Čtěte také

Až se firma v polovině května naplno rozjede, bude 30 zaměstnanců nového podniku v Liberci měsíčně vyrábět až šest milionů ochranných nanofiltrů s téměř stoprocentní účinnosti proti virům a také materiál na výrobu profesionálních zdravotnických masek. Podnik vybudovala firma Nano Medical, dceřiná společnost českého výrobce spodního prádla Triola. Ten na tržbách během pandemie přišel o zhruba dvacet milionů korun. Materiál AntiMicrobe Web R bude veřejnost znát pod názvem Nano Med Clean. Jeho autorkou je technoložka firmy Marcela Munzarová. Naše redaktorka se byla v připravovaném podniku podívat, poslechněte si reportáž.

Zaměstnanci mateřského podniku Triola v Horním Jiřetíně zatím šijí bavlněné roušky s kapsou, zájemci o ně si roušky a také nanofiltry můžou koupit na jejich webu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související