Místo čarodějnice spálili v Domově důchodců ve Velkých Hamrech čerta Koroňáka

1. květen 2020

V Domově důchodců ve Velkých Hamrech uspořádali netradiční pálení čarodějnic. Na hranici postavili a spálili loutku čerta, kterého pojmenovali Koroňák. Symbolicky se tak zbavili strachu z nemoci covid-19.

„My jsme tady asi před měsícem hráli loutkové divadlo o čertovi Koroňákovi a mělo to velký úspěch, tak jsme si říkali, co kdybychom toho čerta Koroňáka místo čarodějnice, naší hodné české čarodějnice, normálně spálili a konečně se ho zbavili a zlikvidovali to,“ přiblížil ředitel domova Čestmír Skrbek, který s nápadem vytvořit tuto symbolickou postavu přišel.

Loutka čerta Koroňáka - symbolicky ji spálili v Domově důchodců ve Velkých Hamrech

Nedávné divadelní představení i neobvyklou čarodějnickou akci spojenou s občerstvením přivítali tamní senioři s nadšením. „Mě se líbí moc. Sranda u toho je, lidi se dostanou ven,“ komentovala jedna z účastnic domova Hana Homoláčová.

Pálení Koroňáka v Domově důchodců ve Velkých Hamrech

Dotázaní senioři z domova ve Velkých Hamrech se většinou nebojí nemoci samotné, ale jsou nešťastní ze situace, která kolem koronaviru panuje. Je jim líto, že přišli o návštěvy, že ubylo kulturních akcí a bojí se i o své příbuzné, jak zvládnou celou situaci ekonomicky.

Netradiční čarodějnice  ve Velkých Hamrech - pálení čerta Koroňáka

Vedení domova, který je druhým největším zařízením v Libereckém kraji a žije v něm na dvě stě seniorů, se proto snaží náladu svých klientů zlepšit. Kromě pálení Koroňáka a už zmíněného divadla pro ně například pořádají pravidelné pochody na zahradě areálu. Akce se tradičně jmenuje Sto jarních kilometrů.

 

Spustit audio

Související