V Libereckém kraji už funguje chytrá karanténa

Systém chytré karantény má umožnit se souhlasem nakaženého vytvořit z údajů z jeho mobilního telefonu mapu jeho pohybu v posledních pěti dnech.

Čtěte také

Liberecký kraj se do chytré karantény zapojil stejně jako ostatní kraje, od začátku pandemie ale zároveň hygienici pracují v elektronickém systému EpiGIS, který vyvinuli společně s odborníky liberecké Technické univerzity. A podle ředitele krajské hygieny v Liberci Vladimíra Valenty jsou oba systémy propojené a vzájemně se doplňují. Za uplynulý víkend měli dva pacienty, u nichž by bylo možné chytrou karanténu využít. U jednoho z nich ale byla nákaza očekávaná, protože ohnisko nemoci bylo známé. U druhého případu ji hygienici ještě zváží, a také uvidí, zda dostanou souhlas k mapování pohybu od nemocného.

Covid-19: aktuální stav

V Libereckém kraji přibývá uzdravených z onemocnění covid-19. Aktuálně (úterý 5. května 2020) se z něj léčí 43 lidí, u kterých testy nový koronavirus prokázaly. Žádný z nich nepotřebuje hospitalizaci. Nemoc se prokázala zatím u 196 lidí a za poslední týden přibyly 3 nové případy. Od začátku pandemie tak připadá na 100 000 obyvatel 44 nemocných. O epidemii přitom hygienici mluví u akutních respiračních onemocněních při počtu 1 600 až 1 800 nakažených na 100 000 obyvatel.

Návrat k normálu

Nemocnice v kraji se pomalu začínají vracet k normálnímu režimu. Přesto podle náměstka hejtmana Přemysla Sobotky z ODS některá omezení stále platí a zřejmě ještě chvíli platit budou. V některých nemocnicích už podle něj začínají opět fungovat oddělení v plném rozsahu, například v Jablonci nad Nisou je to ortopedie. Po dvou měsících by se tak mohli pacienti dočkat plánovaných operací. 

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související