V liberecké krajské nemocnici použili k léčbě nemoci covid-19 krevní plazmu od vyléčeného dárce

Nemocnice se rozhodla tento postup využít pro pacienta ve vážném stavu. Byl hospitalizován na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, které o tuto možnost samo požádalo.

Čtěte také

Lékaři z liberecké krajské nemocnice použili při léčbě pacienta s nemocí covid-19 experimentální postup. Dali mu krevní plazmu jiného člověka, který se z nákazy už vyléčil. Naše redaktorka o tomto případu hovořila s mluvčím liberecké nemocnice Václavem Řičářem, který potvrdil, že dárcem plazmy byl mladý muž z Českolipska. Nemocnice se rozhodla jeho plazmu využít pro pacienta ve vážném stavu, který byl hospitalizován na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Jak Václav Řičář dále uvedl, je ještě předčasné hovořit o tom, jaké účinky léčba měla. Léčba je to experimentální a nemocnice se snaží pacientům, jejichž stav se zatím dlouhodobě nelepší, pomoct i tímto způsobem, který se zkouší v Česku i v Evropě.  

Plazmou s protilátkami proti koronaviru začali pacienty minulý týden léčit v Thomayerově nemocnici v Praze. Podali ji dvěma lidem s těžkým průběhem onemocnění. Později se přidaly pražská Všeobecná fakultní nemocnice a Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice v Olomouci a také pražská Nemocnici na Homolce. Metodu použili už dříve lékaři v severoitalské Pavii. Krevní plazmu uzdravených plánovaly zkoušet také americké nemocnice. A léčbu vyzkoušeli i lékaři v Číně.

Experimentální léčbu veřejně podpořil i jeden z nejznámějších herců světa Tom Hanks. Nemoc covid-19 sám prodělal, uzdravil se z ní a teď daroval svou plazmu na výzkum koronaviru.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související