Periferie jako téma nové výstavy v Oblastní galerii. Spojuje obrazy Josefa Čapka, Kamila Lhotáka nebo Bohumila Kubišty

Nostalgie periferie je název nové výstavy v liberecké Oblastní galerii. Návštěvníci na ní mohou vidět opojení technikou i předměstím v díle českých malířů první poloviny minulého století.

„Smysl celé výstavy je ukázat, že téma periferie bylo velice nosné už od počátku 20. století. Na úvod nás vítá Bohumil Kubišta a jeho Periferie z roku 1908, těsně před tím, než se stal kubistou. Jako druhá taková dominanta je Čapkova Žena nad městem z let 1917 až 1920. A pak už jsme se pokoušeli dostat sem periferii v díle Skupiny 42,“ přiblížil novou výstavu její kurátor Nikolaj Savický.

Podle něj se členové Skupiny 42, kteří se scházeli v letech 1941 a 1942, se zaměřovali přímo na město a dokonce se vzájemně kárali, když někdo z nich namaloval něco rustikálního. Periferie tak byla v jejich tvorba klíčová.

„Periferie je místo svobody. Je to místo, kde neplatí ani venkovské zákony, ale ještě ani ne předpisy městské,“ doplnil Savický. Skupina 42, do které patřili například malíři františek Hudeček nebo Kamil Lhoták, přitom podle něj byla nejvlivnějším výtvarným uskupením během nacistické okupace. Výstava Nostalgie periferie potrvá v Oblastní galerii v Liberci do 23. října.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související