V Jablonci nad Nisou mají Vánoce už v červnu. V Muzeu skla a bižuterie otevřeli výstavu vánočních ozdob

Přes 3 000 vánočních ozdob, od historických až po současné, nabízí nová stálá expozice jabloneckého Muzea skla a bižuterie nazvaná Svět zázraků. Otevírá se v neděli 26. června. Muzeum jich má ve svém fondu více než 15 000.

Většina z nich je dar firmy Jablonex, která v roce 2008 muzeu přenechala celou vzorkovnu. „Dominantou, co jsme z toho Jablonexu dostali, jsou ručně foukané koule, neuvěřitelně dekorované,“ přiblížila kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková.

Nechybí ani současná produkce nebo historické ozdoby ze začátku 20. století, zejména z období první republiky. K vidění jsou také ozdoby z let socialismu. Celkem je tam v vystaveno 3 307 vánočních ozdob.

Největším odbytištěm vánočních ozdob byly Spojené státy americké. „Ty velmi lukrativní trhy na Blízkém Východě nebo v Asii jsou samozřejmě pro vánoční ozdoby nedostupné. Vzhledem k tomu, že tam jsou jiné civilizační návyky, a není to jen kvůli tomu, že by neměli Vánoce, ale ani k jiným svým oslavám tenhle typ předmětů nepotřebují,“ vysvětlil hlavní kurátor muzea Petr Nový.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související