Problémy na stavbách v realizaci firmy Brex. Z některých odešla, jiné nezahájila, od smluv neodstoupila

7. květen 2024 15:22

V ohrožení jsou některé stavební zakázky, které vysoutěžila firma Brex z Liberce. Z některých rozdělaných staveb v regionu odvezla materiál a stáhla dělníky. Jenom pro Liberecký kraj firma zajišťovala 16 stavebních akcí.

Čtěte také

Liberecký kraj řeší problémy na stavbách, které měla na starost společnost Brex z Liberce. Na přelomu dubna a května 2024 z některých rozdělaných staveb odešla. Od jiných zakázek zase odstoupila ještě před zahájením, i když vyhrála výběrové řízení. Vyjádření firmy Brex se Českému rozhlasu nepodařilo získat, i se ji redaktoři snažili kontaktovat.

Pokud jde o akce, kde je investorem Liberecký kraj, jde například o 13 zakázek na opravy mostů a silnic, které jsou ohrožené. Tam, kde ještě k předání staveniště nedošlo, se kraj snaží tyto akce nerozjíždět, některé už jsou ale zahájené.

„Například v Pertolticích máme už z roku 2023 bouráno, je tam díra nad vodou, to je samozřejmě nejhorší možná varianta. Podle posledních informací se tam poslední dobou pohybovali asi 3 zaměstnanci, kterým by trvalo tak 8 let, než by most dostavěli… Mos ve Veselé není dokončen… Zkoušíme všechno možné, ale nemáme moc možností,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nejhorší situace je teď asi v Rokytnici nad Jizerou. Za 211 milionů korun tam firma Brex měla opravit hlavní příjezdovou silnici. Oprava začala v roce 2023, skončit měla v roce2025, firma ale v květnu 2024 stavbu opustila.

„Na kontrolních dnech zástupci firmy říkali, že to je z finančních důvodů. Stáhli si svou techniku a materiál a v tuhle chvíli se nic neděje. Jsou tady asi tři odfrézované úseky,“ popsal starosta Rokytnice Petr Matyáš ze Starostů pro Liberecký kraj.

Slepá ulička

Dokud nebude společnost Brex v insolvenci, kraj nemůže vysoutěženou zakázku zrušit a vypsat novou soutěž. Firma Brex ani neposlala žádné oficiální odstoupení od smluv. „Snažíme se pokračovat v komunikaci s firmou, čekáme na odpovědi. Samovolně na stavbu, která je předaná, nemůžeme vstoupit,“ vysvětlil poněkud patovou situaci náměstek Sviták.

Firma Brex rekonstruuje také zdravotnickou školu v Turnově a v polovině stavby je i pobytové centrum pro postižené v Semilech. Také tam není jasné, co bude dál.

Pokud jde o modernizaci kulturního centra Lidové Sady v Liberci, zakázku nakonec zajistí jiná firma, protože Brex, i když soutěž vyhrál, ještě nestihl podepsat s krajem smlouvu.

Spustit audio

Související