Počasí láká k práci na zahradě. Hasiči varují před vypalováním suché trávy

18. březen 2022 11:53

Meteorologové slibují na víkend pěkné, slunečné počasí a řadu lidí to bezpochyby zláká k jarnímu úklidu zahrady. Hasiči ale opakovaně varují před jarním vypalováním trávy. Jaké povinnosti se k rozdělávání ohňů na pozemcích a zahradách vztahují, připomněla redaktorka Jana Švecová.

Plošné vypalování trávy a porostů je zakázáno hned třemi zákony České republiky. I přesto hasiči v celé zemi opakovaně vyjíždějí k rozsáhlým požárům, které si jen za rok 2021 vyžádaly tři lidské životy a víc než třicítku zraněných, hlavně popálených lidí. Celkové škody podle statistiky přesáhly 10 milionů korun.

Například za druhý březnový víkend roku 2022 hasiči v Česku zasahovali u 770 požárů, způsobených vypalováním trávy. Liberecký kraj nebyl výjimkou, „Samozřejmě díky slunečnému, suchému a větrnému počasí jsme zaznamenali zvýšený počet zásahů na požáry ve volné přírodě, prakticky na celém území kraje,“ potvrdil mluvčí Hasičské záchranné služby Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Pálení přírodních materiálů po úklidu zahrad na centrálním ohništi zakázané není. U ohně ale musí být vždycky nějaká dospělá osoba, která by měla mít po ruce prostředky k případnému hašení, kdyby se oheň, například kvůli větru, nekontrolovaně rozšířil. Povolené je pálení veškerého biologického odpadu; tedy větví, listí, shrabané trávy, nebo jiného rostlinného materiálu. Naopak chemikálie, syntetický materiál, ani staré pneumatiky se pálit nesmějí.

Čtěte také

Pokud jde o pálení přírodního odpadu na vlastní zahradě a pozemku, soukromé osoby povinnost ohlášení pálení většího ohně nemají. Hasiči ale upozorňují, že je dobré ohlásit to preventivně, třeba přes jejich webové stránky; a to pro případ, že někdo si ohně všimne a zbytečně by pak hasiče volal. Povinnost ohlášení naopak ze zákona platí pro podnikající fyzické a právnické osoby. Pokud to neudělají, hrozí jim podle hasičů vysoké pokuty, a to až do výše půl milionu korun.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související