Ohlédnutí: Neuklizeny sníh, prázdná jídelna. Škola chtěla poukázat na špatně placené zaměstnance

28. listopad 2023 11:06

V řadě škol, a nejen tam, se v pondělí 27. listopadu 2023 stávkovalo proti vládním úsporám. Některé školy se k protestům připojily uzavřením, jinde vůbec nestávkovali. V Základní škole Pasířská v Jablonci nad Nisou zvolili jinou formu protestu

V Základní škole Pasířská v Jablonci nad Nisou jako jedni z mála k protestům proti vládním škrtům přistoupili tak, že nestávkovali učitelé, ale ti, kterých se úspory mají dotknout nejvíc.

„Nejsou tady nepedagogičtí pracovníci a zaměstnanci, kteří zajišťují inkluzi. Jak vidíte, napadl sníh, tak nemáme vyházeno, nebudeme mít uklizeno, máme zavřenou školní jídelnu a nemáme tady asistenty pedagoga,“ vysvětlila ředitelka školy Jitka Šťovíčková.

Odborní asistenci jsou potřeba pro žáky, kteří školu navštěvují v rámci inkluze. „Z 540 žáků, je to téměř 70. Vzděláváme tady i několik dětí s lehkým mentálním postižením,“ upřesnila paní ředitelka.

Ve škole se neobejdou ani bez školního psychologa, který řeší nejen dozvuky covidových opatření. „Děti dáváme do kupy ještě dneska. Neumím si představit, že dojde ke škrtům zrovna u školního psychologa. Děti se sebepoškozují, mají velké problémy,“ dodala Jitka Šťovíčková.

Dětem objednali k obědu obložené housky

Zavřená zůstala v pondělí 27. listopadu i školní jídelna. „Objednali jsme obložené housky a jablíčko, a už jsme přes finanční limit. Cenové relace jsou někde úplně jinde. Cena jedné obložené housky je 32 korun, plnohodnotný oběd je v hodnotě od 32 do 37 korun, podle věku dítěte,“ řekla Českému rozhlasu vedoucí jídelny Iveta Pavlidisová.

Forma protestu na Základní škole Pasířská měla i podporu rodičů, někteří z oslovených by dokonce přitvrdili:

„Upřímně jsem se spíš divil, protože bych byl za to, aby to dali na vědomí i tím, že vůbec nebudou mít otevřeno, tak bych asi konal já,“ řekl jeden z tatínků.

„Určitě si myslím, že by měli dostat přidáno,“ souhlasila jedna z maminek.

„Je to forma, kterou naprosto podporuji, ačkoli to není přímo o kantorech. Dnes je to o personálu okolo. Když se člověk podívá na ty velké prostory, údržbu potřebují. A děti se potřebují někde kvalitně najíst. Jednoznačně se domnívám, že to je část sektoru, který není dobře zafinancovaný,“ uvedl další z tatínků.

„Pro srovnání by mě třeba zajímalo, kdybych si chtěl píchnout do vlády, kolik berou kuchaři zajišťující provoz Poslanecké sněmovny, nebo údržbář, starající se o prostory Sněmovny a jiných vládních organizací,“ zamyslel se ještě.

Jaké jsou platy nepedagogických pracovníků v jablonecké ZŠ Pasířská? A kolik lidí zajišťuje provoz tamní školní jídelny? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související