Odmalička mě lákal fotbal a hokej, bez táty bych na lyžích nebyl, přiznává sdruženář Tomáš Portyk mladší

21. listopad 2022

S redaktorem Pavlem Petrem se tentokrát vydáme do běžecké stopy i na skokanský můstek. Jeho hostem byl Tomáš Portyk, sportovec, který právě tyto dvě disciplíny, sečteno podtrženo severskou kombinaci, dokonale ovládá. Natáčení pořadu bylo veřejné, natáčelo se v Halka café ve Vrchlabí.

Natáčení pořadu Setkání u mikrofonu. Zleva: Tomáš Portyk, Pavel Petr

Rodák z Lomnice nad Popelkou Tomáš Portyk už třikrát startoval na zimních olympijských hrách a z her mládeže v rakouském Innsbrucku má dokonce zlato.
„Mně to bylo souzené, protože jsem to měl v rodině, takže jsem ani neměl moc na výběr,“ směje se Tomáš Portyk.

Chodil do skokanského areálu v Lomnici nad Popelkou, do toho ještě kloubil fotbal, občas i hokej, snažil se dělat i další sporty. Ke sportu byl veden od malička; jeho tatínek, Tomáš Portyk starší, bývalý český reprezentant ve skocích na lyžích, je jedním z trenérů skokanů.

„Kdyby mě vlastně (táta) netrénoval od začátku, asi bych sám od sebe do areálu nepřišel, nedělal severskou kombinaci nebo skok na lyžích. Mě lákal odmalička fotbal a hokej, takže bez něj (táty) bych asi u skoku na lyžích nebyl… “ zamýšlí se.

„Měli jsme tam dobrou partu. Vím, že jsem přišel ze školy, zahodil jsem tašku a těšil jsem se, že hodinu před tréninkem si tam zahrajeme fotbal, pak jsme si odtrénovali to, co jsme museli, a zase po tréninku jsme si hráli fotbal. Nebo jsme v zimě stavěli ‚můstečky‘ a ještě jsme tam zůstávali. Takže jsem tam trávil vždycky celé odpoledne,“ vzpomíná Tomáš Portyk na své začátky.

„A pak samozřejmě bylo nějaké období, kdy mě to nebavilo, a měl jsem nějaký takový ‚moudráky‘, že bych se na to třeba ‚vyprd‘, ale to asi má každé dítě, když dělá nějaký sport… Já jsem rád, že jsem u toho zůstal a dál jsem se tomu věnoval,“ dodává.

V Lomnici nad Popelkou se kolem klubu pohybuje a pohybovala celá řada zvučných jmen. Vedle Tomáše Portyka staršího se o potěr stará Leoš Baroch, je tam Karel Kodejška, Zdeněk Remsa. Kdo pro Tomáše Portyka mladšího byl a je největší ikonou? Chtěl si někdy vyzkoušet biatlon? Je vůbec možné vycházet na skokanský můstek se strachem? Jak se dá po skoku z můstku připravit na běh na lyžích?

A jakého úspěchu v severské kombinaci si Tomáš Portyk váží nejvíce? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související