Od středy 18. listopadu řidiči neprojedou některými „zkratkami“ kolem Rádelského mlýna

13. listopad 2020 06:00

Některé krajské silnice kolem rekonstruované křižovatky Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu se na zimu pro auta uzavřou. Trasy, po nichž si stovky motoristů zkracují cestu, by v zimě mohly být nebezpečné.

Omezení začnou platit od středy 18. listopadu a potrvají do konce března roku 2021. České tiskové kanceláři to řekl vedoucí Odboru dopravy Krajského úřadu v Liberci Jan Čáp.

Stavba mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn

Na rekonstrukci křižovatky Rádelský mlýn na silnici I/35 se pracuje od začátku března 2020. Od 14. dubna je uzavřené napojení na silnici I/65 směrem na Jablonec nad Nisou a Rychnov. Řidiči musí do Jablonce po objízdných trasách přes Liberec nebo po silnici I/10 přes Turnov a Železný Brod. Motoristé včetně řidičů kamionů to ale často nerespektovali a jezdili po silnicích, kde se na některých místech sotva vyhnou dvě osobní auta. Problémy byly v Rádle, Jeřmanicích nebo právě mezi Radoňovicemi a Pelíkovicemi. Kraj se proto s policií dohodl na zpřísnění omezení a větším dohledu.

Krajský úřad se dohodl s policií a starosty na úplném uzavření silnice 3. třídy mezi Radoňovicemi a Pelíkovicemi

Na zimu se opatření ještě zpřísní. Krajský úřad se dohodl s policií a starosty na úplném uzavření silnice 3. třídy mezi Radoňovicemi a Pelíkovicemi. „Vzhledem k vysoké hustotě provozu a stavu silnice jsme rozhodli v případě této spojky z Hodkovic nad Mohelkou na Rychnov o úplném uzavření. Výjimku mají místní obyvatelé a veřejná doprava. Kdyby napadl sníh a vozidla zimní údržby by se měla míjet s jinými auty, bylo by to nebezpečné," uvedl Čáp. Platí to podle něj i pro silnici 3. třídy od Jeřmanic do Milířů, ta bude uzavřena pro veškerou dopravu. Projet bude možné jen ve směru od Milířů na Jeřmanice.

Čtěte také

Krajský úřad chce, aby řidiči uzavřenou křižovatku objížděli po stanovených trasách a nekomplikovali dopravu v obcích. Na to, aby řidiči zákazy vjezdu neporušovali, dohlédnou policisté. Na hlavním tahu na Prahu by se nejpozději od 19. prosince měla doprava zlepšit, v každém směru by měly být k dispozici dva pruhy. Teď se na Prahu jezdí v jednom, ve špičkách se tam tvoří kolony a často dochází k nehodám. „Úplná uzavírka napojení na silnici I/65 by měla skončit v polovině prosince roku 2021," dodal Čáp.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související