Sjezd z Rádelského mlýna je zavřený. Dodržují řidiči objízdné trasy?

23. duben 2020 12:55

Už déle než týden je uzavřený sjezd z frekventované silnice mezi Libercem a Turnovem na Jablonec nad Nisou. Řidiči musejí využívat předepsané objízdné trasy. Jak ale ukázala kontrola, ne všichni to dělají.

Čtěte také

Důvodem uzavírky sjezdu na Jablonec na hlavním tahu Liberec – Praha je rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn, která potrvá až do roku 2022. Jak ale ukázala kontrola, ne všichni řidiči využívají stanovené objízdné trasy. Mnozí podle policie uzavírku objíždějí i tam, kde nemají. Kamiony pak blokují silnice nižších tříd. Chystají se proto další opatření. 

Rádlo a Milíře

Zatím největší problémy jsou na Rádle, dopravní značení nerespektují hlavně řidiči kamionů. A to zřejmě proto, že používají navigaci určenou pro osobní auta, která je vede nejkratší cestou přes Rádlo a Milíře. Jsou to hlavně cizinci, Poláci nebo Litevci. Na úzkých silnicích v obcích se s obtížemi vyhnou dvě osobní auta, natož kamiony, ty tak ohrožují i ostatní provoz. Liberecký kraj se tam chystá naistalovat tabule se zákazem vjezdu pro všechna nákladní vozidla.

Zahraniční kamion si zkrátil cestu přes obec Milíře

Hodkovice nad Mohelkou

Tam si hlavně místní zkracují cestu do Jablonce nad Nisou přes Pelíkovice a Radoňovice. Řidiči ale v zástavbě nedodržují rychlost a tamní obyvatelé si stěžují. Dopravní odbor proto v Pelíkovické ulici umístí 4 příčné zpomalovací prahy a policie tam také zvýší dohled.

Které objízdné trasy využívat?

Vyznačené jsou pro 3 trasy; jedna vede po silnici I/35 do Liberce a pak přes Kunratice do Jablonce nad Nisou, další vedou z Turnova na Železný Brod a odtud přes Tanvald, nebo po silnici 2. třídy přes Pěnčín.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související