Uzavírka u Rádelského mlýna by se měla zkrátit, potvrdilo to Ředitelství silnic a dálnic

24. srpen 2020 09:56

Křižovatka na hlavním tahu mezi Libercem a Turnovem je uzavřená od letošního března. Práce měly být hotové původně v červenci 2022. Ředitelství silnic a dálnic se ale domluvilo se zhotovitelem na zkrácení termínu.

Čtěte také

V místě je uzavřený sjezd a nájezd v obou směrech na Jablonec nad Nisou, a to výrazně komplikuje dopravu. Objízdné trasy pro nákladní a kamionovou dopravu jsou dlouhé desítky kilometrů. Ředitelský silnic a dálnic podepsalo se zhotovitelem stavby dodatek smlouvy, ze kterého vyplývá, že oprava by měla skončit v prosinci 2021. ŘSD zhotoviteli v případě splnění termínu zaplatí více než 26 milionů korun.

Mapa opravy mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn

Křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je rušné křížení součástí mezinárodní silnice E442. Podle posledního sčítání projelo po silnici I/35 v tomto místě denně přes 33 000 aut a po silnici I/65 více než 12 350 automobilů za den.

Vizualizace: Takhle bude křižovatka vypadat po skončení přestavby

Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde se stávaly dopravní nehody. Kvůli stavbě je omezený provoz i na Liberec, doprava je svedena ze čtyř pruhů do dvou. Podle smlouvy měla celá akce trvat 854 dní, skončit měla na začátku července 2022. Od Velikonoc je uzavřeno napojení na silnici I/65 a motoristé mířící do Jablonce a nedalekého Rychnova musí přes Liberec nebo přes Turnov a Železný Brod.

autor: sas | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související