Očkování proti covidu-19 třetí dávkou: Nemocnice v Libereckém kraji rozšiřují termíny

10. listopad 2021 09:10, aktualizováno

V Libereckém kraji se 8. listopadu rozšiřuje počet míst pro očkování třetí posilující dávkou vakcíny proti covidu-19. Nová se otevírají v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu, v Jilemnici a Semilech rozšiřují termíny.

Aktualizace 10. listopadu 2021:

Masarykova městská nemocnice v Jilemnici rozšíří od 11. listopadu otevírací dobu očkovacího centra. O vakcínu proti koronaviru mají podle zdravotnického zařízení zájem lidé z Libereckého i Královéhradeckého kraje. V Komenského ulici se bude nově očkovat každý všední den kromě úterý. 

Počty termínů na očkování navýšila i nemocnice v Semilech, očkuje dva dny v týdnu, vždy v úterý a v pátek. Otevírací dobu rozšiřuje podle počtu zájemců.

Čtěte také

Ve Frýdlantu si lidé mohou pro třetí dávku vakcíny od 8. listopadu přijít každé pondělí v čase mezi 13. a 17. hodinou. V Turnově se bude očkovat každé všední odpoledne, tedy od pondělí do pátku, ale pouze v čase mezi 14:00 a 15:15. Zmíněné termíny se týkají jen třetí dávky a pouze po předchozí registraci v rezervačním systému.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS by ani v ostatních nemocnicích neměl být problém s kapacitou. Na zvýšený zájem o třetí podpůrnou dávku vakcíny reagují i tam.

„Ostatní očkovací místa pružně reagují na potřeby. Například v Jilemnici budou očkovat čtyřikrát týdně, a podobně reagují i ostatní očkovací místa,“ upřesnil Vladimír Richter.

Podle informace z konce 44. týdne roku 2021 má v Libereckém kraji plné očkování přes 244 tisíc lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel kraje. Třetí posilující dávku si zatím nechalo aplikovat už přes 13 tisíc lidí.

Stoupá také zájem o očkování u těch, kteří se zatím očkovat nechtěli, nebo nemohli. Nárůst je velmi razantní, jen za poslední týden (44. týdne 2021) si podle Vladimíra Richtera přišlo pro první dávku přes tři tisíce osob. Proti předchozím dvěma měsícům je to téměř šestinásobek.

Čekací doby v očkovacích centrech na první nebo druhou dávku očkování proti koronaviru jsou minimální, lidé dostanou termín téměř bezprostředně po zaregistrování. Zájemci se mohou nechat očkovat i bez něj, ale riskují, že budou muset čekat, a také se musí přizpůsobit, protože jak nemocnice, tak třeba poliklinika EUC v bývalém klášteře v Liberci očkují bez registrace jen ve vybraných časech.

Připravené jsou stále i mobilní očkovací týmy, které vyjíždějí do vzdálenějších míst. O očkování jednorázovou vakcínou Janssen ale musí mít na jednom místě zájem alespoň dvacet lidí.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související